14.06. München: GERMANIA – Scoția 5-1 (3-0)

…“puteau să joace și fără portar”…
…”acum e cel mai mare antrenor, Nagelsmann”…

După 36 de ani, din nou un turneu final în Germania, atunci în 1988 participau doar 8 echipe, acum 24. Atunci nemții erau reprezentați doar de Germania de Vest, acum de Germania Unită. Atunci meciul de deschidere cu Italia, încheiat 1-1, se juca la Düsseldorf iar finala la München, acum drumul începe la München și se termină la Berlin.

MIRA: Domnule Răducanu, bună ziua, cum a fost atmosfera în Germania după meci?
Marcel Răducanu: Și înainte de meci a fost o atmosferă foarte bună, am avut noroc că și timpul a fost ok, în ultima perioadă a plouat cam mult acolo și au fost inundații în partea de München, dar după meci a fost ceva extraodinar de frumos. Bine, pe scoțieni, era și normal să-i invingi, erau distruși, au stat și în zece oameni… dar atmosfera a fost foarte frumoasă.

M: S-a sărbătorit victoria la Dortmund, la Dumneavoastră în cartier, nu știu, R: cum se sărbătorește la noi, cu petarde, cu rachete?
A nu, nu, a fost primul meci! Nu, nu. Așa ceva nu! Lumea a cântat, s-au bucurat pentru jucători, pentru meci, au văzut multe goluri.

M: Deci nemții cum îi știm, calculați, rezervați. V-ați așteptat Dumneavoastră, presa din Germania, la acest rezultat?
R: Nu, adică știam, eram sigur că o să-i bată, dar nu la scorul ăsta, am zis așa un 2-0, 2-1. Bine au jucat slab, dar au nemții niște jucători! Au în față niște jucători foarte tineri, Wirtz, Musiala, Havertz. La mijloc îl au pe Kroos care nu a făcut o greșeală tot meciul!

M: Au o echipă fenomenală, nu-mi venea să cred ce văd, să le dai cinci goluri la scoțieni, care i-au bătut cu 2-0 pe spanioli.
R: Da, la naționala Germaniei mulți tineri, Musiala 21 de ani, Wirtz 21 de ani, la noi doar unul singur sub 23 de ani.

M: Până la urmă regula de 21 de ani ajută sau nu fotbalul românesc?
R: Aaah, să nu vorbim de asta, ce se întâmplă acolo, uitați-vă la Borussia Dortmund avea într-un timp cinci jucători sub 21 de ani care erau titulari.

M: Unde s-a decis meciul? Ce au făcut bine nemții, sau rău scoțienii?
R: Au, cred că și la încălzire au fost mai buni! Păi da, i-au sufocat, nu treceau linia de mijloc, i-au ținut într-un pressing…

M: Aveți dreptate, au avut scoțienii zero cornere, zero șuturi pe poartă, zero șuturi spre poartă, 65% posesia zdrobitoare a Germaniei, chiar 71% în repriza a doua…
R: Păi da, puteau să joace fără portar!!! Și în zece puteau să joace, fără portar.

M: S-a transformat fotbalul în… handbal cu piciorul? Că nu au ieșit din careu scoțienii…
R: Păi bun, era normal să joace destructiv, ăsta-i și stilul lor, să facă jocul înghesuit, agresiv, ăla a luat roșu… ăsta-i stilul lor de joc, să se apere foarte mult și să iasă pe contra-atac.

M: Am rămas surpris cât de mare este diferența, totuși între două echipe calificate la EURO, s-a schimbat așa de mult fotbalul față de 1988? Atunci încă erați jucător, vă amintiți de acel campionat european?
R: Cum să nu. Sigur s-a dezvoltat, e mult mai atletic, mult mai rapid, tactică multă… dar n-ai voie să faci o comparație… în ce viteză se joacă acum, trebuie să faci faza de apărare, nu mai stă vârful acolo și așteaptă să-i dai mingile pe cap! Nu, acum ca și vârf trebuie să ajuți și în apărare. S-a schimbat complet, da, nu vreau să spun că este mai frumos, dar este mult mai rapid, atletic.

M: Am văzut că prin minutul 60, au schimbat jucătorii, le-au dat șansa și altora de pe bancă să simtă atmosfera, au dat minute și altora să intre în ritm?
R: Bun, s-au dat că deja conduceau cu 3-0. Era altceva dacă era 0-0 sau 1-0, sunt sigur că nu schimba atâția… dar culmea, că ăia care au intrat au dat și gol! L-a băgat pe Füllkrug a dat gol, l-a băgat pe Can, a dat gol. Toată lumea e mulțumită, acum e cel mai mare antrenor, Nagelsmann. Îl iubește toată lumea!

Vă mulțumesc!
Consemnat special pentru Gazeta din Vest de: MIRA
www.milanradin.com

Despre Marcel Răducanu, um om modest, o legendă mare:
Fotbalistul român al anului: 1980
5 x în Selecționata Lumii

CSA Steaua București: 1972-1981 (229 meciuri, 94 goluri)
BVB09 Borussia Dortmund: 1982-1988 (163 meciuri, 31 goluri)
FC Zürich: 1980-1990 (47 meciuri, 12 goluri)
Echipa națională R.S. România: 1976-1981 (21 meciuri, 3 goluri)
Campion R.S. România: 1976, 1978
Cupa României: 1976, 1979
Cupa Balcanică: 1980

I-a avut coechipieri pe: Iordache, Necula, Anghelini, Sameș, Dumitru, Iordănescu, Dinu, Vigu, Bölöni, Stoica, Dobrin, Balaci, Augustin, Țicleanu, Mulțescu, Cămătaru, Tilihoi, Ștefănescu, Sandu, Beldeanu, Negrilă, Țălnar, Hrubesch, Pagelsdorf, Zork, Mill, Dickel, Mathäus, Möller, Tenhagen, Helmer, Immel, Burgsmüller, Anderbrügge, Keser, Kutowski, MacLeod, Prohaska, Pezzey, Krankl, Kempes, Zico, Junior, Jairzinho, Rummenigge, Seeler, Müller, Hoeneß, Briegel, Breitner, Magath, Allofs, Förster, Camacho, Galli, Collovati, Tarantini, Conti, Charlton, Moore, Panenka, Bum Kun Cha, Rep, Kerkhof, Six, Giresse…

I-a avut ca și adversari pe: Maradona, Platini, Beckenbauer, Cruyff, Neeskens, Völler, Littbarski, Riedle, Klinsmann, Augenthaler, Buchwald, Brehme, Labbadia, Hässler, Rahn, Pfaff, Schumacher, Borowka, Schuster, Boniek, Schachner, Zoff, Antognoni, Gentille, Cabrini, Bettega, Tardelli, Rossi, Simonsen, Rasmussen, Lerby, Larsen, Munaron, Gerets, Vercauteren, Vndereyken, Ceulemans, Grun, De Groote, Clemence, Woodcock, Robson, Cunningham, McDermott, Urruti, Migueli, Julio Aberto, Carrasco, Pichi Allonso, Alexanko, Victor, Marcos, Sušić, Vujović, Šestić, Klinčarski, Tuce …

Articolul precedentLucrări de spălare rețele în următoarele zile
Articolul următorCâștigătorii concursului studențesc IDMSC 2024 au fost desemnați

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.