Noiembrie 2023: patru concerte internaționale cu Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea, oferite publicului din Londra, Madrid, Viena și Budapesta, alături de două expoziții speciale, organizate la Roma și Madrid.

Comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara are bucuria de a anunța programul unui circuit muzical de înaltă ținută, cuprinzând concerte care vor fi susținute de violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea în luna noiembrie, în cadrul parteneriatului cu Fundația Culturală „Remember Enescu”. Acesta cuprinde o serie de evenimente de diplomație culturală marca UVT, desfășurate în anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023 în patru capitale europene în care viața culturală este vibrantă: Londra (9 noiembrie, ICR Londra), Madrid (14 noiembrie, Real Casino de Madrid), Viena (27 noiembrie, ICR Viena) și Budapesta (28 noiembrie, ICR Budapesta).

Concertele „Remember Enescu” reprezintă partea a doua a proiectului Concursului Internațional „Remember Enescu”, desfășurat la Timișoara în septembrie 2023 și vin să încurajeze educația prin muzică, dar și să promoveze creațiile muzicale ale marelui compozitor George Enescu în context european. Totodată, scopul acestui demers este de a contribui activ la crearea unei percepții pozitive universale asupra culturii și patrimoniului românesc, a valorilor, mai ales în contextul programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023.

Pe lângă seria celor patru concerte, tot în luna noiembrie vor fi organizate două expoziții, prima cuprinzând lucrări ale studenților și doctoranzilor de la Facultatea de Arte și Design din UVT (la Roma, începând din 14 noiembrie), a doua grupând fotografii dedicate Timișoarei (la Universitatea din Cadiz, în 23 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României).

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Diplomația culturală la nivel internațional este o contribuție aparte, pe care o aduce Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul programului dedicat anului cultural european 2023. Concertele oferite de maestrul Alexandru Tomescu, alături de valoroasa pianistă Sînziana Mircea, precum și expozițiile ce vor fi deschise la Accademia di Romania din Roma și la Universitatea din Cadiz, confirmă rolul comunității academice UVT în susținerea și promovarea internațională a valorilor europene din cultura română.”


În perioada 14 noiembrie – 4 decembrie 2023, Accademia di Romania din Roma, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Arte și Design, sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, organizează Expoziția de artă contemporană „Emergențe”. În anul în care orașul Timișoara poartă titlul de Capitală Europeană a Culturii, expoziția colectivă de artă contemporană „Emergențe”, găzduind lucrările tinerilor artiști și doctoranzi ai Facultății de Arte și Design de la Universitatea de Vest din Timișoara, ne poartă într-un univers fascinant, dezvăluindu-ne tendințe relevante ale artei contemporane.

Lucrările tinerilor creatori oferă o perspectivă in nuce asupra modului în care cercetările artistice actuale se cristalizează în lucrări extrem de variate ca medii, tehnici și metode de lucru. Vor participa cu lucrări 14 doctoranzi ai Facultății de Arte și Design, în anul în care se sărbătoresc 20 de ani de la înființarea Școlii doctorale de Arte: Raluca Anghel (pictură), Ovidiu Batista (gravură), Mirela Cerbu (pictură, obiect), Sânziana Gheorghe (pictură), Uliana Gujuman (pictură), Ciprian Hord (fotografie), Emanuela Andreea Hrițcu (sculptură), Bogdan Matei (grafică), Andrei Răzvan Neciu (grafică, obiect), Andrei Pituț (sculptură), Alexandra Satmari (sculptură), Mihai Toth (obiect), Mădălina Trofin (obiect) și Bianca Tulea (grafică – ilustrație).

Pe 23 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Universitatea din Cadiz se va organiza un eveniment dedicat României „Jornada Rumania – patrimonio y cultura europea”. Evenimentul include o conferință despre relațiile bilaterale, iar cu același prilej se expune la sediul Universității Naționale pentru Învățământ la Distanță expoziția de fotografie dedicată Timișoarei Capitală Europeană a Culturii, realizată cu fotografii ale studenților Facultății de Arte și Design din cadrul UVT. Evenimentul este organizat în cadrul parteneriatului dintre UVT și ICR Madrid, alături de Ambasada României de la Madrid.

Articolul precedentUPTCampus100: Politehnica în retrospectivă. O seară a amintirilor
Articolul următorCapitala Culturii şi Capitala Teatrelor publice din Europa… Timişoara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.