Deși pare tot mai puțin probabil că Institutul Regional Oncologic Timișoara să se termine în 2026, termenul-limită din PNRR, Alfred Simonis pare un optimsit incurabil. Președintele CJT a ținut să-i anunțe pe aleșii județeni că nu există conetstații la licitația pentru contruirea mult-așteptatului sptial, pe locul runei din Torontalului, proiect abandonat pentru Spitalul Municipal Timișoara.
Simonis a venit la ședința de consiliu județean și a anunțat din senin, ca la o conferință de presă, cî nu sunt contestațiii la licitație. Institutul Regional Oncologic Timișoara va fi ridicat de Ministerul Sănătății și va fi în directa subordonare a lor, fără legătură cu CJT. Însă Simonis, de când era parlamentar, vrea să-și lege numele de acest proiect important pentru regiune. De ani de zile, vestului țării îi lipsește un asemenea institut, cum România are la București, Iași și Cluj. Direcția de Sănătate Publică Timiș făcuse un studiu de fezabilitate pentru un institut optim, dar ministrul PSD Alexandru Rafila a solicitat modificări, pentru că era prea scump și șansele de a include investiția în PNRR erau mici. S-au tăiat din paturi și terapia revoluționară cu protoni.
Iar acum, trebuie să fie gata până în 2026, când trebuie să fie gata tot ce e finanțat din PNRR. Nici măcar nu s-a demolat parte a ruinei, dar Simonis spune că e… bine. ”Ieri a fost ultima zi de conetstații pentru Institutul Oncologic. Nu s-a depus nicio contestație. Ne așteptăm ca săptămâna aceasta să se semneze contractul și să se dea ordinul de începere. Asta înseamnă că va începe proiectarea, demolarea și construirea Institutului Oncologic. Există un câștigător, un constructor serios, care a lucrat la astfel de investiții. Suntem optimiști. Timpul e scurt, dar vestea bună e că nu există contestații, nu se va prelungi licitația cu luni de zile”, a spus Simonis în plen, fără legătură cu ordinea de zi, înainte de începerea ședinței.
Altfel, despre cele 50 de spitale ce urmau să fie ridicate cu bani din PNRR semnalele sunt foarte proaste în toată țara. Spitalul din Lugoj a și devenit un eșec, pentru că ministerul a reziliat contractul de finanțare, pe motiv că nu mai e timp de construire. Simonis a repetat că acolo se risca să se rămână cu părți din actuala cpsntrucție demolată, ceea risc care la ruina neutilizată nu există. La Lugoj au fost probleme cu licitțaia, cu o firmă ce avea documente false depuse pentru a bifa criteriile de experiență solicitate. Chiar și așa, aceste declarații par mai mult făcute pentru a acoperi un eșec de răsunet al ministerului condus de Alexandur Rafila maid egrabă decât declarații realiste.