Românii sărbătoresc astăzi, 24 februarie “Dragobetele”, o sărbătoare a dragostei care a fost introdusă şi în România. Există o mulțime de supersitii și tradiții legate de această zi, de care trebuie să țineți seamă.

Legenda spune că “Dragobete” este o entitate mistică cu puteri deosebit de mari, care a luat forma fizică fiind fiul babei Dochia. Atunci când a venit pe Pământ a adus cu sine dragoste, fapt pentru care în ziua de 24 februarie, oamenii celebrează această sărbătoare. De aceea se şi crede că, pe 24 februarie, păsările să strâng în stoluri, îşi construiesc cuiburi şi se împerechează, iar cele care nu reuşesc să facă acest lucru rămân fără pui până anul viitor.

În această zi, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an… Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.

Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi. Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.

În unele zone ale țării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica nopții de Bobotează. Fetele tinere, curioase să își afle ursitul, își pun busuioc sfințit sub pernă, având credință că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

(Foto: magazinsalajean.ro)

Articolul precedentAjutoare naționale tranzitorii şi scheme de sprijin cuplat pentru sectorul zootehnic  
Articolul următorDeputatul Marian Cucșa:”Iau în calcul posibilitatea unei candidaturi pentru o funcție la nivel național”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.