Eveniment cultural de excepție ieri seară la Timișoara!  “ORIGINI” – dantelă în culori, cuvinte în versuri, emoție în suflet… De asta au avut parte cei prezenți la Bastionul Therezia.

Un volum de poezii în vers și culoare. Este descrierea perfectă pe care a face chiar autoarea cărții, artista Lelia Branda.

Muzeul Național al Banatului și Asociația Academică de Artă 3A+ au organizat vernisajul expoziției “Origini” și lansarea de carte “Scară cu iriși”. Manifestarea a reunit oameni de cultură, prieteni ai artistei, dar și reprezentanți ai Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură. “Evenimentul s-a construit singur. La începutul demersului meu de a picta nu m-am gândit că voi ajunge să fac o expoziție personală și de maniera aceasta. Versuri scriam de foarte mulți ani, dar nu m-am gândit să le adun într-o cărticică. Recent, colegii mei și prietenii mi-au spus: <<E păcat să nu le aduni toate versurile într-o cărticică!>>. Atunci am selectat din ele câteva și așa s-a născut volumul de poezii “Scara de iriși”, s-a născut ideea de a face un catalog. Practic, este un volum de poezii în vers și culoare”.

În cuvântul ei, artista  Lelia Brânda a mărturisit publicului că această expoziție se constituie într-un omogiu adus familiei sale, în special mamei.„Am început să pictez pornind de la ideea că vreau să fac un album omagiu cu creațiile de artă populară ale mamei mele. Eu sunt dintr-o localitate de pe malul Crișului Negru, Căpâlna de Bihor, și oamenii din zona respectivă țeseau foarte mult, lucrau, brodau. Am vrut inițial să fac un catalog în memoria părinților mei cu lucrările care se făceau în casă. Lucrări artizanale, broderii, dantele, țesături. În momentul când am vrut să fotografiez și am văzut volumul de muncă în ani, am simțit instant nevoia să mă joc cu culorile și să încerc să le  transpun în culoare. Nu am realizat decât în momentul când le-am așezat pe pânză ce va urma.  Am simțit nevoia când lucrez să mă regăsesc, iar dacă privitorul sau cineva din privitori va rezona cu ceea ce am vrut să transmit în momentul creației, sunt fericită. Am vrut stare de bine, liniște și bucurie. Este o tehnică mixtă pe care în descoperirile mele mă gândeam cum să fac, să reușesc să pun dantela pe pânză. Atunci, într-adevăr, am făcut o tehnică mixtă din aproape în aproape de la întins de culori pe sticla, la foarte multe”, spune Lelia Brânda.

Expoziția va putea fi vizitată la Bastionul Therezia, strada Martin Luther, nr. 4,  până pe 6 ianuarie 2017.

Articolul precedentVictorie importanta pentru ACS Poli, dar trupa banateana ramane ultima
Articolul următorAlegeri parlamentare 2016: Alegătorii sunt așteptați la urne

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.