Durerea fantomă, premiera de la Sala Mare a TNT

Un depou infernal, capcană pentru minte și suflet – acesta este locul în care Olga se întoarce mereu și mereu în căutarea soțului ei, singurul martor și singura legătură cu sinele ei pierdut.

DUREREA FANTOMĂ este, cumva, ca și când un Hyeronimus Bosch al timpurilor noastre ar fi pictat universul cenușiu al marginii de oraș, al sărăciei, al sufletelor strâmbate grotesc. Dar Sigarev vede umanitatea dincolo de oroare, vede tandrețea dincolo de bestialitate, vede speranța dincolo de decădere, vede liniștea dincolo de coșmar. În acest depou infernal, cei doi paznici ai săi – unul la intrarea spre iad, celălalt la ieșirea din el – și Olga își intersectează destinele, în întâlniri străbătute de duritate, dar și de o poezie sfâșietor de frumoasă.

Despre autor

Născut în 1977 într-un oraș din Siberia, Vasili Sigarev este un dramaturg care a captat atenția internațională – cu precădere în spațiul britanic și american – cu texte ca PLASTICINE (cu care a câștigat, de altfel, premiul pentru cel mai promițător dramaturg conferit de prestigioasa publicație londoneză Evening Star), LADYBIRD sau BLACK MILK; este, de asemenea, multi-premiat în Europa și în Statele Unite, atât pentru piesele sale de teatru, cât și pentru filmele pe care le-a realizat. Deși Vasili Sigarev, vorbind despre piesele și filmele lui, afirmă că nu este „nici filosof, nici politician, ci doar un povestitor”, teatrul și viața lui sunt profund marcate de un militantism activ pentru democrație și de o sensibilitate acută față de o lume însingurată, abrutizată de sărăcie, de lipsa educației și a orizontului. Această onestitate față de sine ca om și creator, a dus în 2021 la arestarea și încarcerarea lui Vasili Sigarev, în cadrul protestelor împotriva regimului de la Kremlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here