Edward N. Luttwak, analist american al marilor strategii, a devenit Doctor Honoris Causa al UVT

La Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) se află în vizită, în această săptămână, cercetătorul și strategul american de origine română Edward N. Luttwak, un eveniment cu o semnificație aparte, în cadrul căruia distinsul profesor se alătură comunității noastre universitare prin decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al UVT.

Reputația internațională a profesorului Edward N. Luttwak va însemna o bornă aparte în evoluția școlii timișorene de științe ale relațiilor internaționale și ale securității, domnia sa urmând să joace un rol inspirațional pentru generațiile de studenți și cercetători, de maestru fondator al unei noi etape de dezvoltare a acestui domeniu de studiu la UVT. Vizita reputatului strateg este încă o confirmare a preocupărilor și eforturilor de maturizare a programelor de studii și de cercetare aparținând spațiului intelectual al culturii de securitate, realizate în UVT prin programele de studii de masterat Studii de Securitate Globală, dar și prin cel de Securitate Cibernetică, înființate în ultimii ani la UVT.

Reputatul universitar, consilier guvernamental și autor de lucrări specializate în domeniul gândirii strategice politico-militare și al relațiilor internaționale, a onorat și evenimentul online de lansare a uneia dintre cele mai influente lucrări ale sale, „Strategia: logica războiului și a păcii”, traduse din limba engleză în română de Radu Carp și apărută la Editura Universității de Vest din Timișoara în acest an. În cadrul evenimentului online desfășurat astăzi la UVT, autorul lucrării, profesorul Edward N. Luttwak, a declarat: „În știința strategiilor internaționale vorbim despre știința contrariilor, căci, așa cum știm, pentru a avea pace, întotdeauna trebuie să ne pregătim de război. Lucrarea pe care am scris-o despre logica războiului și a păcii este una de teorie, dar face apel la multe exemple, care sper că vor fi pe deplin relevante pentru studenții și cercetătorii de la UVT”.

La evenimentul online de lansare al noului volum editat de Editura Universității de Vest din Timișoara, rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: „Nu vorbim despre lansarea unei simplu volum. Editura Universității de Vest din Timișoara va lansa o întreagă serie de traduceri dedicate operelor profesorului Edward N. Luttwak. Considerăm că această primă carte de strategie semnată de reputatul analist și strateg Edward N. Luttwak și tradusă în Timișoara va constitui un izvor de cunoaștere deosebit de important pentru studenții UVT în general, dar și pentru cursanții programelor de studii de masterat Studii de Securitate Globală și Securitate Cibernetică, în special”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here