Exercițiu de simulare nocturn pentru intervenții în caz de inundații!

Mobilizare de forțe impresionantă, noaptea trecută, pe malul Crișului Negru! A fost simulată o intervenție în caz de inundație.

Mai exact, Administraţia Bazinală de Apă Banat în colaborare cu Administrațiile Bazinale Mureș, Crișuri și Someș Tisa au organizat primul exerciţiu de simulare interbazinal pentru verificarea modului de funcționare a fluxului informațional – decizional  și de intervenție operativă pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

Deasfășurarea de forțe s-a realizat pe malul drept al râului Crișul Negru pe sectorul podul CFR – podul rutier DN79, în comunele Avram Iancu şi Zerind din județul Arad, și a antrenat forţe şi mijloace moderne de intervenţie operativă.

În cadrul exerciţiului s-a luat ca ipoteză depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de ploaie, căzute pe un sol umed, saturat de precipitaţiile căzute anterior, însoţite de intensificări ale vântului, context în care se prognozează atingerea şi depăşirea cotelor de pericol, aferente codului rosu, pe râul Crişul Negru.

Timp de 7 ore, 180 de angajați Apele Române au supraînălțat aproape 4 km de diguri pentru a proteja astfel localitațile din vecinătate. Ceea ce a adus nou acest exercițiu a fost faptul că s-au testat sistemele de iluminat aflate în dotarea echipelor de intervenție. S-au utilizat cele mai moderne soluții de apărare precum; hidrobaraj, aerobaraj, baraj din aluminiu și baraj tip aqua stop. De asemenea au fost utilizate echipamente moderne si performante de umplut și transportat sacii cu nisip, iar noutatea exercițiului a fost sistemele de iluminat atât cele portabile, cât și cele de tip turn. S-a intervenit cu 6 autoutilitare, 4 buldoexcavatoare, o masina de umplut saci, un trailer, 4 grupuri electrogene pentru iluminat cu anexe, 25 de reflectoare, doua turnuri pentru iluminat cu inaltimea de 9 m, respectiv 12 m.

″Acest exercțiu a fost unul de mare anvergură care a antrenat forțe masive și mijloace de intervenție operativă semnificative verificând totodată modul de colaborare la inundații între echipele de intervenție din cadrul Apelor Române, cât și randamentul personalului în situații de stres”, a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Exercițiul s-a finalizat joi dimineața, la ora 02.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here