Expoziția „unu unu zero zero unu zero zero” se deschide vineri

Expoziția unu unu zero zero unu zero zero se va deschide pe 10 noiembrie, de la ora 19:00, în holul Facultății de Mecanică, și va putea fi explorată până pe 10 februarie 2024.

100 de ani de Campus UPT (unu unu zero zero unu zero zero – în cod binar) reprezintă nu doar un secol de excelență academică, ci și un moment al schimbării de paradigmă, de transformare și adaptare la era digitală. Suntem martorii evoluției unei instituții care a țesut, în mod complex, principiile de “spațiu” și “loc”, ziduri și oameni, educație și comunitate. Expoziția și-a propus să sondeze relația simbiotică dintre oameni și mediul universitar, dintre diversele structuri rizomiale care dau particularitate campusului și să exploreze posibilitatea unor zone de intersecție, a negocierii unor structuri spațio-temporale, ce se sustrag unei interpretări uniperspectivale.

Artiști: Dona Arnakis, Claudiu Cobilanschi, Cosmin Haiaș, Ana Kun & Noemi Hugel, Maria Mandea, George Roșu, Mihai Toth
Contribuții importante: Radu Radoslav, Peter Jecza, Mimo Obradov
Curator: Mirela Stoeac-Vlăduți

unu unu zero zero unu zero zero reflectă la istoria campusului Universității Politehnica Timișoara punând în lumină diverse momente, la modul în care patrimoniul construit influențează natura comunității și culturii sale. Artiștii participanți – unii dintre ei, foști absolvenți ai UPT – oferă, prin intermediul lucrărilor realizate pentru expoziție, noi moduri de percepție a spațiilor, de interacțiune cu acestea și de transformare a lor în “locuri” cu sens, încărcate cu valori simbolice și cu rezonanță culturală.

Expoziția se împarte în trei spații: holul principal al Facultății de Mecanică (prima clădire din ansamblul proiectat de arh. Duiliu Marcu, în 1923), căminul 1 MV și cantina. Dincolo de aspectul tehnocratic al mediului construit, pe care ne focusăm, deseori, atunci când ne gândim la universitate, se desfășoară un areal eterogen de microexistențe, de fire aproape invizibile, efemere, un ecosistem intelectual complex – capitalul uman.

Astfel, vineri, 10 noiembrie, va avea loc de la ora 19:30, vernisajul expoziției conexe Discoteca MV. Un spațiu cu un istoric bogat, parterul căminului 1 MV care găzduiește, astăzi, centrul MV sci-art, a fost unul dintre epicentrele distracției în perioada 1971-1986.

Curatorul expoziției, Mimo Obradov, reînvie o felie importantă de istorie și aduce în atenția publicului povești de neuitat, personaje importante ale muzicii timișorene și o arhivă bogată de imagini. Completată de intervențiile artiștilor Dona Arnakis, George Roșu și Florin Iepan (regizor al filmului „Păr”, montaj: Călin Meda), expoziția devine un arc peste timp, care ne transportă într-o epocă în care setea de libertate, individualitatea și dorința creatoare devin elemente subversive, ținute atent sub observația regimului opresiv al perioadei comuniste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.