Toţi copiii se joacă, dar puţini se întreabă: Oare când au apărut jucăriile? Întotdeauna jucăriile au fost la fel? Cu ce s-au jucat părinții și bunicii ? Sunt întrebări ale căror răspunsuri vă propunem să le descoperiți printr-o incursiune interesantă în minunata lume a jucăriilor. Atât cei mici, cât și cei mari sunt așteptați marți, 5 iunie 2018, ora 1200, la deschiderea oficială a expoziției Copilărie minunată – Jucării de altădată, organizată de Muzeul Național al Banatului și Asociația Muzeul Jucăriilor din București, sub egida Consiliului Județean Timiș.

Asociaţia Muzeul Jucăriilor a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii. Astfel, în ultimii 40 de ani au fost achiziţionate din România o colecție de jucării (peste 12.000), fabricate în țară și în străinătate între anii 1900-1980.

Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, dar toate, absolut toate jucăriile expuse au fost martorele unui zâmbet.

În aparenţă, colecționarii exponatelor sunt doar nişte copii mai mari care n-au renunţat la jucăriile lor și care de a lungul timpului și-au transformat pasiunea în profesie: “Şi cum oare ar arăta viaţa noastră fără nici un hobby? Credem că destul de monotonă… Unde ar fi nerăbdarea cu care aşteptăm încheierea unei zile obositoare de muncă pentru a ajunge acasă şi a ne dedica puţin timp micului nostru univers de copil? Nerăbdarea aceasta se poate datora unui trenuleţ electric, unei păpuşi, unei machete auto.”

Expoziția va putea fi admirată la Muzeul Național al Banatului în perioada 5 iunie – 2 iulie 2018, de marți până vineri, în intervalul orar 1000-1800.

Articolul precedentTraseele mai multor autobuze şi troleibuze, deviate mâine! Cum se va circula?
Articolul următorCampania demarată de ALDE Timiș a ajuns de 1 iunie la Săcălaz

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.