Expoziție inedită la Muzeul Național al Banatului! Despre ce este vorba?

Muzeul Național al Banatului din Timișoara va expune în Bastionul Theresia o parte din obiectele de tezaur ale instituției în cadrul unei expoziții inedite dedicate dezvoltării economice a Timișoarei între sfârșitul sec. al XVIII-lea și primele decenii ale sec. al XX-lea.

Intitulată Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Aspecte economice, expoziția va fi vernisată miercuri, 11 aprilie 2018, ora 16.00, în Mansarda B1 a Bastionului Theresia, putând fi vizitată în perioada 12 aprilie – 27 mai 2018.

Expoziția ilustrează aspecte legate de dezvoltarea economică a orașului Timișoara, începând cu emiterea Diplomei de oraș liber regesc în anul 1781 și terminând cu progresul industrial și comercial din anii interbelici. În cadrul expoziției sunt prezentate breslele și asociațiile meșteșugărești, firmele și asociațiile timișorene, ultimele segmente ale circuitului expozițional fiind dedicate industriei, comerțului și căilor de comunicație din a doua jumătate a sec. al XIX-lea și din primele decenii ale sec. XX.

Vizitatorii vor putea admira exponate deosebit de valoroase pentru istoria modernă a Timișoarei, obiecte care n-au mai fost expuse de mai bine de un deceniu. Printre obiectele de tezaur național care vor putea fi admirate în cadrul expoziției se numără: Diploma imperială de ridicare a Timișoarei la rangul de oraș liber regesc din anul 1781, Copacul de fier sau ”Pomul breslelor”, emblemele de breaslă ale lăcătușilor și cizmarilor, emblema hanului ”La Trompetistul”, vechea centrală telefonică  a Primăriei Timișoara etc.

Expoziția organizată de Muzeul Național al Banatului este o incursiune captivantă în istoria economică a Timișoarei moderne, ilustrată prin intermediul valoroaselor exponate deținute de instituția noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here