Matei Ioachimescu, unul dintre cei mai virtuozi flautiști ai momentului, conferențiar universitar în cadrul Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara (UVT), pregătește turneul național ICONS, care se va desfășura în perioada 9 – 25 mai 2024. El invită publicul din nouă orașe (Timișoara, Sibiu, Cluj Napoca, Bistrița, Baia Mare, Brașov, Buzău, Ploiești și București) să participe la un spectacol palpitant, ce promite să redefinească experiența unui concert obișnuit.

Modelarea muzicii unor nume „iconice” precum Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith capătă noi dimensiuni creative datorită unui grup cameral original: o mini-orchestră de flaute, marimbă bas și tobe.

Alături de Matei Ioachimescu, artist (re)cunoscut al scenelor internaționale, considerat un adevărat ”rockstar” al muzicii clasice, se vor afla pe scenă marimbafonista Irina Rădulescu – singurul artist român de rang internațional dedicat acestui instrument, The Romanian Flute Ensemble – format din flautiștii Tabea Bebeșelea, Katica Lázár, Eduard Miclea, Bella Moisa, Romina Onișor și Riana Savu – și Maria Rizea la tobe, muzicieni cunoscuți publicului datorită unor proiecte de succes precum “Legends”, “inSuflu”, “La Vida Loca” sau “Marimba-The Journey”.

Creativitatea și virtuozitatea sunt atributele esențiale ale proiectului ICONS, rezultate ale colaborării dintre artiști și compozitori de prestigiu precum Gabriel Almași, Dande Popescu, Ciprian Pop, Mihai Popean, Jorge Rojas și Aurelian Băcan. O altă misiune a acestui proiect itinerant este cea de descoperire și formare de tinere talente, prin organizarea de ateliere și cursuri de măiestrie cu artiștii implicați.

Matei Ioachimescu: „Mă încântă colaborarea cu acești tineri respectabili ai artelor muzicale din România. Ce rezultă din creativitatea și energia cu care fiecare membru contribuie la proiectul ICONS este un produs cultural de mare clasă, care sperăm să fie o referință în peisajul artistic național.”

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Pe tot parcursul anului Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023, UVT a propus comunității timișorene și publicului local, dar și la nivel național și internațional, producții, expoziții și evenimente artistice premium. Sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!” am reunit aici, în centrul universitar reprezentativ al vestului țării, intelectuali contemporani de notorietate mondială, laureați ai premiilor Nobel sau mari scriitori, apreciați în toată lumea. Moștenirea Capitalei Europene a Culturii este vie, iar UVT continuă seria de evenimente produse de comunitatea artistică din Facultatea de Muzică și Teatru prin turneul ICONS. Vă așteptăm să intrați în atmosfera unică a muzicii create de cele mai cunoscute legende pop-rock, în reinterpretare contemporană.”

Programul evenimentelor din turneul național ICONS cuprinde nouă orașe:

Timișoara, 9 mai, ora 19, Casa Tineretului;
Sibiu, 11 mai, ora 19, Filarmonica de Stat;
Bistrița, 14 mai, ora 19, Palatul Culturii;
Cluj-Napoca, 15 mai, ora 19, Centrul de Cultură Urbană Casino;
Baia Mare, 17 mai, ora 19, ATP Tech Center;
Brașov, 19 mai, ora 19, Centrul Cultural Apollonia;
Ploiești, 20 mai, ora 19, Filarmonica “Paul Constantinescu”;
Buzău, 21 mai, ora 19, Teatrul “George Ciprian”;
București, 25 mai, ora 18:30, ARCUB Sala Mare (Concert în Festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi).

Turneul național ICONS este organizat de Asociația Scena Muzicală și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Articolul precedentExpoziția „Sit with me”, a studenților arhitecți de la Timișoara, la Milano Design Week 2024
Articolul următorRețelele de apă și canalizare din Timișoara, prioritatea Aquatim. Unde se fac lucrări în această săptămână

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.