Valea Almăjului are specificul ei culinar aparte între minunățiile culinare ale Banatului. În 2 mai, după ce vor fi trecut Floriilor, Paștele, Paștele Blajinilor, dar și grătarele de 1 Mai muncitoresc, dacă mai aveți ”loc”, Asociația Acasă în Banat vă cheamă la Rudăria, la un eveniment culinar.

Evenimentul se face în 2 mai, în weekendul prelungit când mulți vor fi liberi, inclusiv de Ziua Tineretului. Se ține la „Acasă la Maya”, punctul gastronomic local al soților Maria (Maya) și Remus Craia. Nu vor lipsi colăreții, pasta de leurdă, salata de bureți, salata de melci, coleșa cu brâză friptă, brânza de găinușă, sarmalele sau patricașul de nuntă. „Vă așteptăm cu drag să gustați câte puțin din toate, să petreceți câteva ore în sat și să mâncați ceea ce se mâncă la noi, acum primăvara: multe verdețuri, coleșă cu brânză friptă, mai multe feluri de mălai, dar pregătim și meniu ca la nuntă cu papricaș și sarmale”, spune Maria Craia, gazda evenimentului.

Evenimentul nu va fi strict culinar, ci și o experiență interesantă la Eftimie Murgu, fosta comună Rudăria, în Țara Morilor de apă, spun organizatorii de la Asociația Acasă în Banat. „Cu siguranță veți descoperi o mulțime de feluri de mâncare pe care nu le găsiți în altă parte. Maya este deja recunoscută că este o bucătăreasă excelentă care pune pe masă ingrediente și preparate pline de gust și savoare. Eu vă propun să vedeți Rudăria din alt unghi, unul plin de arome, dar și să faceți puțină mișcare pentru că vom organiza și un tur ghidat la morile de apă. Vă așteptăm la Rudăria!”, a spus Radu Trifan, președintele Asociație Acasă în Banat.

Iată programul:

11h00 – Deschidere și prezentare gazde – Maria și Remus Craia;
11h00 – 13h00 – Experiențe culinare locale;
13h30 – 15h00 – Tur ghidat la Morile de apă din Rudăria cu Radu Trifan, autorul cărții „Morile de la
Rudăria”;
15h00 – Picnic cu gogoși la moară;
11:00 – 15:00 – Mini-târg de produse locale în curtea gazdelor – producători locali din Almăj: brânză, cașcaval și alte produse lactate, miere, dulcețuri, siropuri din fructe locale, făină de porumb;
11:00 – 15:00 – Activități și ateliere

Iată meniul:

 Platou cu brânzeturi (brânză de găinușă, caș proaspăt de oaie, caș de vacă, telemea de oaie,
telemea de vacă, cașcaval de Prigor)
 Platou cu jumări, cârnați de casă afumați, slănină
 Pastă de jumări, pasta de leurdă, pasta de fasole cu leurdă, pasta de brânză dulce cu mărar și
ceapă verde
 Ouă de casă
 Ceapă verde, ridichi proaspete
 Pâine de casă cu mălai, pâine de casă cu făină alba, turte pe plită
 Mălai dulce, mălai cu verdețuri și clisă friptă
 Coleșă cu brânză friptă cu cârnați și jumărăți
 Papricaș de nuntă (din carne de vițel și de porc)
 Sarmale ca la Rudăria
 Salată de bureți
 Salată de melci
 Colăreți cu lapte
 Turtă cu urdă, turtă cu mere
 Plăcinți cu dulceață de prune
 Gogoși
 Cafea, limonadă, lapte proaspăt, siropuri naturale, ceaiuri din plante

Înscrierile se pot face la numărul de telefon 0 775 122 416.

Articolul precedentElevii ce studiază economia, provocați la un concurs înainte să vină Iepurașul
Articolul următorCasa de Pensii distribuie bilete la băi pentru perioadă după sărbătoarea Paștelui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.