Între 19 și 22 septembrie, românii sunt invitați la cea de-a 34-a ediție a Zilelor Dovleacului, eveniment tradițional organizat anual încă din anul 1985 în centrul cochetului oraș bănățean Kikinda, o comunitate pentru care pentru care dovleacul înseamnă mai mult decât o banală plantă. 

Povestea spună că, pe vremuri de demult, pentru a descrie cât de nededă este câmpia pe care s-a așezat Kikinda, oamenii spuneau: „Urcă-te pe un bostan și vezi toată Kikinda și întreg Banatul”.

Evident că ludaia, cum îi spun bănățenii dovleacului, este tema centrală a acestui eveniment special organizat anual la Kikinda, dar sărbătoarea dovleacului este însoțită de expoziții de artă plastică cu tema ”Fructele toamnei”, diferite ateliere de creație, competiții sportive, spectacole folclorice și concerte de muzică ușoară, un mare târg cu roadele toamnei și cu produse de tot felul și, bineînțeles, zeci de tarabe cu bunătăți culinare tradiționale sârbești și bănățene.

Un alt moment de mare interes ale evenimentului este competiția pentru cel mai mare, cel mai greu și cel mai lung dovleac. La concursul dovlecilor participă cultivatori din toată Serbia, din Ungaria și tot mai mulți agricultori din România.

Cel mai mare dovleac jurizat până acum la Zilele Dovleacului a câștigat ediția de acum trei ani, având o greutate de 507 kilograme. Dovleacul care deține recordul de lungime de până acum a fost prezentat la competiția din 2017, având o lungime de 294,50 de centimetri.

 În fiecare an, semințele celor mai mari, mai grei sau mai lungi dovleci care câștigă concursul de la Kikinda sunt oferite în mod gratuit doritorilor, pentru a fi cultivate.

Semințele sunt trimise întâi pentru tratament la Institutul din Backi Petrovac, iar în martie sunt distribuite celor interesați să își perfecționeze abilitățile de reproducere. Pe lângă semințe, doritorii primesc un scurt ghid. Semănatul începe în aprilie, rezultând o plantă cu un singur fruct care trebuie mutată cu atenție.

Dacă anul trecut, vedeta de pe scena din centrul orașului Kikinda a fost Lepa Brena, anul acesta, cea de a 34-a ediție a Zilelor Dovleacului o are cap de afiș pe Dragana Mirković, o altă mare artistă din țara vecină.

Articolul precedentO persoană a fost rănită, în urma unui accident care a avut loc în Calea Sever Bocu din Timișoara
Articolul următorNumeroase străzi din Timișoara, afectate de întreruperea apei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.