Festivalul Inimilor – Gata de start!

Ediția aniversară a celui mai amplu festival mondial de folclor din România, Festivalul Inimilor, va aduce la Timișoara, în  3 -7 iulie 2019, artiști și ansambluri din 12 țări. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură și Primăria Municipiului Timișoara, spectacolele se desfășoară în fiecare seară de la ora 19:30 la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor, iar accesul publicului este, ca în fiecare an, liber.

”E important să ne amintim, acum mai mult decât oricând, că Festivalul Inimilor a fost creat în amintirea eroilor Revoluției Române din 1989, aici , la Timișoara și de aceea, în fiecare an, sărbătoarea folclorului mondial a început cu flori la Troița Martirilor din fața Catedralei. E primul eveniment din România înscris în Calendarul Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice, astăzi el este cunoscut, cu adevărat, pe tot mapamondul și miile de artiști veniți de pe toate continentele au dus cu ei acasă numele Timișoarei, spiritul loculu și rememorarea Revoluției din 1989, dar și amintirea ospitalității oamenilor. Suntem fericiți să invităm acum publicul la cea mai captivantă și spectaculoasă ediție a acestui longeviv festival ”, a declarat directorul Festivalului Inimilor, prof. Pavel Dehelean.

Din străinătate, la cea de-a 30-a ediție a Festivalului Inimilor vor participa: Professional Folk Ensemble „Pazardzhik” – Bulgaria, Compañía Artistica Manglares – Columbia,Traditional Folk Dance Group „Les Zachéos” – Elveția, TSU-Flying Georgians – Georgia, Folk Dance Group ” Panghat Performing Arts Group” – India,  Universitas Indonesia Krida Budaya – Indonezia, Orchestra “Barbu Lăutaru” – Republica Moldova: Folklore Ensemble „Branko Radičević” – Serbia, Grupo Folklorico Alto Aragon – Spania,  Izmir Hancı Folklor ve Müzik Gençlik Kulübü ( AegeanFolk ) din  Turcia și Folkloric Ensemble Szeged Tancegyttes din Ungaria. Din țară, vin pe scena Rozelor ansamblurile folclorice „Transilvania” din Baia Mare, „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, „Cindrelul-Junii Sibiului” din Sibiu, „Mureşul” din Tg.Mureș, „Semenicul” din Reșița, “Bihorul” din Oradea,  “Marțișorul” din Cluj Napoca, „Cununița” din Arad, „Lugojana” din Lugoj. Timișoara va fi reprezentată la ediția aniversară a festivalului de ansamblurile  „Banatul”, „Timișul” și „Doina Timișului”.  Vor participa și ansamblurile „Iorgovanul” din Șimand, jud.Arad, „Cununa Timișului” din Ghiroda, jud.Timiș, ansamblurile de călușari „Murguleţul” din Potcoava și „Junii Căluşari” din Sârbii Măgura – jud.Olt. Ca de fiecare data, etniile reprezintă o parte importantă a programului:   ”AKUD Mladost” și “Eszterlanc” din Timișoara, „Warjascher Spatzen” din Variaș, „Hatzfelder Pipatsche” din Jimbolia „Csűrdöngölő” şi „Szederinda” din Tormac. Prezintă Felicia Stoian – TVR Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here