Final de februarie cu premieră la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara

Comedia „Improvizaţia de la Versailles” de Molière, pusă în scenă prima dată în 1663, este actualizată şi reinterpretată de regizorul Sardar Tagirovsky la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara. Repetiţiile au început deja, iar premiera este programată în data de 28 februarie.

Din distribuţia noului spectacol fac parte aproape toţi actorii trupei: Aszalos Géza,  Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Horváth Anna, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Lukács Szilárd, Magyari Etelka, Mátrai Lukács Sándor, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Nagy Dóra, Simó Emese, Szilasi Eszter Júlia, Tar Mónika, Tokai Andrea, Vass Richárd. Textul lui Molière, „Improvizaţia de la Versailles”,  este de fapt o reflecţie asupra meseriei actoriceşti şi a artei teatrale.  Textul original va fi reconstruit cu ajutorul dramaturgei Sényi Fanni din Budapesta. În lucrul cu actorii regizorul foloseşte exerciţiile de biomecanică ale lui Meyerhold.

Echipa care pregăteşte noua premieră la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara este completată de Dobre Kóthay Judit (décor), Bajkó Blanka Alíz (costume), Lucian Moga (light-design), Cári Tibor (compozitor), Baczó Tünde (coregraf) şi Dobre Júlia (asistent regie).

Sardar Tagirovsky s-a născut la Kazan, în Rusia în 1985. A absolvit Regia la Universitatea de Artă Târgu Mureş şi locuieşte în prezent în Ungaria. Deşi are doar 32 de ani, a obţinut câteva premii importante în Ungaria la festivalurile din Pecs şi Kisvárda)şi a regizat un spectacol la Teatrul Naţional din Budapesta. În România a colaborat cu Teatrul Maghiar „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe şi Teatrul Szigligeti Oradea. Fiind interest de întregul univers al actoriei, în afara regiei de teatru, lucrează ocazional ca actor de film şi teatru şi organizează workshopuri lunare de actorie în Budapesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here