A fost inaugurat Centrul de Mari Arși de la „Casa Austria”

Veste bună! Lucrările la Clinica de Chirurgie Plastica „Casa Austria” de la Timişoara au fost finalizate. Spitalul Clinic Județean de Urgență a inaugurat astăzi Centrul de Mari Arşi. Este vorba despre primele trei compartimente pregătite pentru a servi în terapia pacientului cu arsuri grave. Este o investiție de peste un million euro.

Lucrările de amenajare al Centrului fac parte din Programul Naţional pentru Arşi a Guvernului, care vizează patru centre, la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti. Acestea au fost asigurate de către Consiliul Judeţean Timiş.“Este o mândrie uriașă pentru  Spitalul Județean. Am finalizat și ne apropiem de recepția Centrului de Mari Arși. Este vorba despre primele trei compartimente pregătite pentru a servi în terapia pacientului cu arsuri grave. Este o investiție de peste un million euro. Acest proiect a început în anul 2011 când a fost stabilită necesitatea unui astfel de centru. Lucrările au fost oprite în 2012 și au stagnat 2 ani de zile, dupaă care prin investițiile CJ s-a reluat procedura care a durat câteva luni de zile. Practic, la începutul anului, am început procedura pentru reabilitare și funcționare, modernizare. Aproape după un an de zile putem să spunem că am finalizat-o. Din punct de vedere al infrastructurii suntem gata pentru primele trei boxe. Urmează ca în cursul anului viitor, la prima atribuire de buget al CJ să solicităm peste 9 milioane lei pentru un an de zile. Investiția este majoră, până la atingerea unui nivel de cinci compartimente”, spune managerul SCJUT, prof.dr. Marius Craina.

Pentru ca centrul să devină funcțional și să-și dovedească eficiența, trebuie avută aparatura necesară, dar și personal asigurat. Aparatura va fi asigurată de Ministerul Sănătății, pe tot compartimentul, prin finanțare din partea Băncii Mondiale. “Pentru aparatură, am solicitat Ministerului Sănătății, care a fost aprobată cu o valoare de 17 milioane lei. Imediat am demarat întocmirea caietelor de sarcini și suntem în faza de evaluare, în sensul că vrem să facem o simulare vizavi de ce se achiziționează, cum va funcționa în această unitate, cum va fi manipulat, etc. Am înaintat Ministerului Sănătății toată structura de personal, am primit aprobarea așa că am scos la concurs posturile. Din 24 de posturi de asistente, nu s-au prezentat la concurs decât jumătate. Nu a fost personal dornic să se angajeze la Terapie Intensivă, la compartimentul de Mari Arși. Depunem toate eferturile să scoatem la concurs toate posturile neocupate. Vorbim de posturi de asistente, brancardieri, infiermieri”, adaugă medicul Marius Craina.

În Timişoara funcţionează din 2003 Clinica de chirurgie plastică „Casa Austria”, construită la iniţiativa profesorului Johannes Poigenfürst din Viena. Clinica are 12 paturi şi patru boxe speciale, care pot fi izolate, pentru persoanele care au suferit arsuri. Conform unui protocol stabilit la nivel guvernamental, orice pacient din România care suferă arsuri la peste 20% din suprafaţa corporală este transferat cu elicopterul SMURD la Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here