Încercările ne fac mai puternici – au dovedit-o din plin zecile de mii de iubitori de folclor care au urmărit Festivalul Național ”Tradiții la români”. Veritabilă gală a artei folclorice autentice, spectacolul a fost dedicat aniversării a 5 decenii de activitate a celui mai iubit și apreciat ansamblu din vestul țării, Ansamblul Profesionist Banatul.

Din cauza măsurilor sanitare impuse de autorități, pentru prevenirea răspândirii infectării cu noul coronavirus, evenimentul cultural s-a desfășurat fără spectatori în sala Teatrului Național Timișoara. Festivalul a fost transmis însă în direct atât pe pagina de facebook a Ansamblului Banatul, cât și pe cea a Asociației Culturale ProDatina și pe canalul de youtube. 150 de mii de persoane au urmărit spectacolul online. Mii de oameni pasionați de folclor, spectatori fideli ai Ansamblului Banatul, au transmis mesaje, felicitări, și mai ales gânduri către artiști.

Cea de-a 7-a ediție a Festivalului ”Tradiții la români” s-a axat pe istoria celor 50 de ani ai Ansamblului Profesionist Banatul. Începând din anul 1970 și până acum, traseul cultural al Ansamblului a fost unul în permanentă ascensiune profesională. Spectacolul de acum a adus încă o dată în amintirea colectivă atât vechea generație de dansatori, instrumentiști și soliști vocali, cât colaboratorii și mai ales tinerii care vor continua peste ani tradițiile, obiceiurile, dansurile și melodiile cu care Ansamblul Profesionist Banatul și-a câștigat notorietatea în întreaga lume.

Vechea generație a Ansamblului Banatul a fost reprezentată pe scenă de soliștii Aurelia Ardelean și Nelu Ungurușan și de instrumentiștii Luță Popovici și Ion Peptenar. Au cântat de asemenea tinerii care vor duce mai departe folclorul bănățean: Alexandra Acs, Alin Didraga, Ciprian Pop, Iasmina Iova, Daniel Scorobete, Doriana Talpeș, Bogdan Firu și Daniela Gruescu. Dintre foștii angajați ai Ansamblului, au acceptat invitația la festival soliștii Otilia Duma, Cornelia Lupulescu, Maria Milu Sorescu, Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca și Dumitru Teleagă, precum și instrumentiștii Marius Cîrnu, Deian Galetin și Ioniță Ienea. Nu au lipsit din spectacol nici colaboratorii Ansamblului, Gheorghe Călțun Brancu și Nicu Novac. Au întreținut atmosfera de sărbătoare și trei dintre cele mai iubite și apreciate soliste de muzică populară din Banat: Liliana Laichici, Mihaela Petrovici și Andreea Voica.

Orchestra a fost condusă de dirijorul Sebastian Roșca, iar coregrafia a aparținut cuplului de maeștri Brândușa și Nicolae Stănescu. Spectacolul a fost prezentat de Felicia Stoian.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, organizator al Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la români” , multumește încă o data tuturor celor care i-au fost alături și care au transmis gânduri, mesaje și urări artiștilor Ansamblului Banatul.

Articolul precedentReacția PSD Timiș după ce liberalii și-au întocmit listele pentru parlamentare: Timișul european sau cine dă mai mult?
Articolul următorCleanUP Timișoara! Voluntarii din mai multe zone ale orașului fac curățenie în cartiere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.