Liceul Teoretic William Shakespeare (LTWS) din Timișoara este coordonator și partener în proiectul HOPE4schools – Educație pentru sănătate, deschidere și prosperitate în școli”- un proiect Erasmus+ KA220-SCH-000024401 prin profesorul coordonator Marian Tache.
Proiectul cu durată de 24 de luni și se desfășoară în perioada 01.01.2022 și 31.12.2023, şi-a propus să promoveze exploatarea tehnologiilor digitale în beneficiul profesorilor și elevilor, creascând astfel nivelul de încredere a cadrelor didactice și a elevilor în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii care trebuie integrate în demersul didactic pentru că aceste metode inovatoare îmbunătățesc starea de bine în școală.
Și pentru că starea de bine a elevului depinde și este în strânsă corelare cu starea de bine a profesorului, proiectul este realizat pentru a produce următoarele schimbări în comportamentul și percepția fiecăui cadru didactic: creșterea cunoștințelor și a gradului de conștientizare în ceea ce privește bunăstarea și sănătatea mintală, creșterea nivelului de competență digitală pentru profesori și elevi.
Parteneri în cadrul proiectului sunt: CENTRUL PENTRU PROMOVAREA INVATARII PERMANENTE TIMISOARA (CPIP)/România, (KNOW&CAN)/Bulgaria, Direcția Regională a Învățământului Primar și Secundar din Macedonia de Vest (RDPSEWM)/Grecia, Agrupamento de Escolas José Estevão (AEJE)/Portugal, Základní škola Orangery. s.r.o. (ORANGERY)/Republica Cehă, Osnovna skola Veljko Dugosevic (OSVD)/Serbia.
„A fost un demers deosebit care a oferit oportunitatea de a cunoaște oameni speciali și locuri noi. Astfel am avut întâlniri de proiect în toate tările partenere, mai puțin Serbia, iar activitatea de formare LTTA din Praga din octobrie 2022 a avut ca obiectiv dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor în proiectare și producție multimedia ( fișiere video-audio, cataloage interactive, blog-uri, site-uri web) în utilizarea jocurilor digitale interactive în clasă, de acasa și/sau online și imagini în construirea de instrumente de evaluare (teste și formulare de feedback)”, spun organizatorii.
Primul rezultat al proiectului privind bunăstarea este o metodologie pentru personalul școlii (profesori, directori și consilieri), care să îi ajute să elaboreze o strategie și etape pentru a introduce o abordare a întregii școli în ceea ce privește bunăstarea și problemele de sănătate mintală.
Al doilea rezultat se dorește a fi un depozit de resurse educaționale deschise pentru personalul școlii (profesori, consilieri, directori de școli, elevi) și chiar pentru părinți sau alți specialiști.
Pentru cel de-al treilea rezultat, din dorința de a îmbunătăți starea de bine în școală, ne propunem să oferim elevilor posibilitatea de a-și dezvolta abilități prin participarea la activități extrașcolare în cadrul unor cluburi de teatru, muzică, story telling sau film/fotografie. Vom elabora un ghid de bune practici privind metodele de predare inovatoare și vom realiza un plan de acțiune inclus în PDI (Planul de Dezvoltare Instituțional) prin care artele sunt susținute prin mijloace digitale.
„Apreciem sprijinul aparte oferit de doamna director CJRAE Dragomir Melania Gabriela și echipa dumneaei în îmbunătățirea stării de bine din școala noastră, dar și susținerea și ghidarea necondiționate din partea partenerilor noștri profesioniști din Timișoara, CPIP. Suntem conștienți că școala trebuie să ofere un mediu prielnic pentru promovarea bunăstării emoționale atât a elevilor , cât și a profesorilor, dar este evident faptul că starea de bine trebuie indusă și cultivată și dacă ne facem mediul ambiant cât mai plăcut, dacă ne înconjurăm de lucruri și oamenicare să ne inspire, dacă ramânem calmi și implicati în demersurile noastre, atunci putem afirma cu tărie că am găsit calea spre atingerea stării de bine personale”, mai spun cei implicaţi în proiect.