Femeile au fost întotdeauna dependente de modă și, indiferent de secolul în care au trăit, au vrut tot timpul să fie frumoase și aranjate după ultimele tendințe. Frumusețea a avut, de fiecare dată, un preț, însă doamnele au fost mereu dispuse să-l plătească, chiar dacă acest lucru însemna ca sănătatea să le fie pusă în pericol. Nici în zilele noastre standardele de frumusețe nu țin cont de suferințele femeilor, cu atât mai puțin în secolele trecute.

Iată câteva tendințe ale modei de altădată care par ciudate în ziua de astăzi:

Corsetele erau atât de strânse încât femeile leșinau din cauza acestora.

Corsetul a fost creat pentru a accentua talia și pentru a oferi femeilor mult râvnita siluetă de clepsidră, însă a provocat multe probleme medicale, în special în secolul al XIX-lea. Din cauza acestor centuri strânse prea tare, femeile își deformau coastele și abia puteau respira. Leșinurile erau la ordinea zilei, deoarece plămânii primeau foarte puțin oxigen, iar sângerările interne erau foarte frecvente.

Dinții negri erau la modă pe vremea Reginei Elisabeta I.

Pe vremea aceea, zahărul era foarte rar și doar cei bogați și-l permiteau. Se spune că Regina Elisabeta I iubea foarte mult dulciurile și avea dinții foarte stricați. Acest lucru a dus la apariția modei ca femeile să-și înnegrească dinții ca să dea impresia că își pot permite să cumpere zahăr.

Franța era celebră pentru moda perucilor înalte sub care colcăiau păduchii.

În secolele XVII-XVIII, fața dată cu tone de pudră albă și perucile înalte, împodobite cu tot felul de accesorii, erau la mare modă. Perucile trebuiau să reziste mai multe săptămâni, astfel că femeile își protejau coafura și pe timpul nopții, întărind-o cu gălbenuș de ou. În Franța, la curtea Regelui Soare Ludovic al XIV-lea, baia nu era considerată o opțiune, astfel că pe sub peruci colcăiau purici și păduchi, care provocau mâncărimi și răni profunde. Și bărbații le purtau și fiecare domn sau doamnă se scărpina în cap cu un băț în formă de gheruță.

Pantofii cu platformă de 50 de cm le fereau pe doamne de noroi.

Chopine era un pantof de tip platformă popular în secolele XV, XVI și chiar XVII. În principiu, acesta le ajuta pe femei să nu se murdărească de noroi, însă uneori era atât de înalt, încât posesoarele lui nu puteau merge singure, ci doar susținute de servitori. În general, era confecționat din lemn sau metal, dar era îmbrăcat cu diverse materiale și împodobiți cu tot felul de accesorii. Cu cât gradul ierarhic al femeilor era mai mare, cu atât și pantofii trebuiau să fie mai înalți. Platformele s-au păstrat și în zilele noastre, însă sunt mult mai confortabile. Vezi aici ce modele sunt acum în tendințe. Cu siguranță, cele de atunci nu se pot compara cu trendurile din prezent, așa încât viața reprezentantelor sexului frumos este mult mai ușoară.    

Pe vremea Mona Lisei, sprâncenele erau considerate urâte.

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce nu are Mona Lisa sprâncene, află că, în perioada Renascentistă, atunci când a fost pictată celebra capodoperă a lui Da Vinci, acestea erau considerate urâte. Prin urmare, dacă voiau să fie frumoase, femeile erau nevoite să le radă complet.

Bărbații preferă blondele, iar femeile fac orice ca să-și vopsească astfel părul.

Bărbații au preferat dintotdeauna blondele, iar partenerele lor au făcut tot felul de sacrificii pentru a le face pe plac. Spre exemplu, în Roma antică, femeile își vopseau părul blond folosindu-se de excremente de porumbel, iar în Evul Mediu își decolorau podoaba capilară cu urină de cal.  

Toate aceste lucruri din trecut ne fac să ne gândim care dintre tendințele actuale ale modei vor fi considerate, peste 100 de ani, adevărate ciudățenii? Un lucru este cert și anume faptul că frumusețea și moda vor fi întotdeauna principalele preocupări ale femeilor, chiar dacă tendințele și standardele de frumusețe se vor schimba în mod constant.   

Sursa foto: Pixabay.com

 

Articolul precedentÎncepe acțiunea de deparazitare în Giroc și Chișoda
Articolul următorAccident în lanț, pe DN6! Un om a murit iar alte trei persoane au ajuns la spital

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.