Ilare Bordeașu, candidat ALDE la Primăria Timișoara: “Principiile mă diferențiază de colegul meu Nicolae Robu” (P)

Ilare Bordeașu, profesorul universitar și liderul de sindicat din cadrul Unviersității Politehnica Timișoara, a intrat în cursa pentru primăria municipiului de pe Bega din partea ALDE Timiș, contracandidându-l pe colegul său Nicolae Robu. Bordeașu se consideră foarte diferit în stilul de management și crede că sunt foarte multe lucruri care îl diferențiază de actualul edil, chiar dacă amândoi provin din aceeași instituție profesională.

Domnule Bordeașu, ar putea spune unii că de fapt sunteți omul lui Nicolae Robu în aceste alegeri, având în vedere că atât de mulți ani ați fost colegi la Universitatea Politehnica?

Dacă sunt unii care spun asta, cred că sunt de o sută de ori mai mulți oameni care pot garanta că este imposibil să am așa o înțelegere cu domnul Nicolae Robu. Sunt foarte multe lucruri care ne fac diferiți. Iar cât dumnealui a fost rector al universității, am fost pe poziții diferite, eu ca lider de sindicat apărând interesele colegilor mei, dumnealui fiind într-o poziție în care reprezenta și Ministerul Educației, deci Guvernul. Instituții pe care eu le-am dat în judecată pentru a câștiga drepturile salariale a le profesorilor. Chiar dacă s-au încercat unele blocaje, eu am avut dreptate, am insistat și am avut câștig de cauză. Timișoara este primul oraș pentru care a existat o decizie definitivă și irevocabilă pentru recuperarea banilor din salariile tăiate de Guvern.

Ați spus că sunt multe lucruri care vă diferențiază de fostul dvs. coleg. Care ar fi acestea?

În primul rând, eu nu sunt un politician. Am intrat în ALDE pentru că am un deosebit respect față de domnul Călin Popescu Tăriceanu și față de domnul Daniel Constantin. Cel dintâi este unul dintre puținii oameni corecți și verticali din țara asta, iar cel din urmă are o efervescență a tinereții și o dorință de a face lucruri bune pentru țară pe care le admir și le susțin. Dar indiferent de ce se întâmplă în zona politică, eu sunt un om dintre oameni și mă întorc între ei. Nu voi face niciodată troc în favoarea unui om sau a unui partid în defavoarea celor care m-au votat.

În al doilea rând, nu voi accepta scăderea nivelului educației în rândul studenților care poate mi se alătură în acest demers administrativ. Tinerii au nevoie să demonstreze performanță în școala la care vin dacă vor funcții de conducere. Nu-I voi susține pe cei care nu au performanță doar pentru că își pot justifica locul prin apartenența la un partid.

În al treilea rând, eu nu fac diferențe între oameni în funcție de nivelul de educație. Sunt lider de sindicat și cred că toți oamenii merită să fie ascultați și respectați. Eu accept criticile constructive și cred că ele pot fi văzute ca recomandări, ca sfaturi. Toți oamenii sunt la fel în fața mea. Dintre ei m-am ridicat, între ei sunt mereu indiferent de alte funcții.

În al patrulea rând, îmi voi respecta mereu prietenii și nu vreau să fac jocuri politice împotriva mentalității pornită din educația primită în familie și în formarea profesională.

Cinci. Competiția de primar nu este pentru mine un moment de înverșunare, de ură și de reproșuri. AM puterea de a recunoaște meritele altora și îmi doresc colaborarea cu specialist, indiferent de crezul politic. Înțeleg liberalismul la care am aderat ca fiind modul posibil de a-ți asculta adversarul și de a găsi căi de colaborare. De aceea îmi și doresc să continui proiectele bune care au fost începute și să las meritele celor care le-au inițiat. Nu să-i trec pe acei oameni în uitare.

Și șase. Eu răspund pentru greșelile mele și am puterea de a recunoaște cum s-a ajuns la ele, de a-mi asuma responsabilitatea. Fac asta pentru că așa e normal, sunt un om de rând, ca orice timișorean și așa vreau să rămân.

Acestea sunt principii de viață. Credeți că le mai puteți păstra ca primar?

Nimeni nu te poate schimba dacă tu nu accepți. Iar eu nu voi renunța la ceea ce sunt pentru că sunt rezultatul tuturor oamenilor cu care m-am întâlnit în viață, a mentorilor și a prietenilor mei. Pe lângă asta, azi ești primar, mâine nu mai ești dacă înșeli așteptările oamenilor. Nu o funcție ne construiește pe noi ca oameni, ci ceea ce ești capabil să faci cât ocupi acea funcție. În munca mea de până acum, am ajuns să reprezint oamenii și interesele lor pentru că i-am respectat și nu i-am mințit. Nu voi începe acum pentru că eu sunt unul dintre oamenii simpli între care mă simt cel mai bine să fiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here