În contextul împlinirii a 100 de ani de existență, Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara organizează, în perioada 8 – 10 septembrie 2021, cea de-a XXXI-a Conferință Națională a Asociației Bibliotecarilor din România, cu titlul iLibrary. „i” pentru informare, inspirație, inovație, incluziune prin interdisciplinaritate, interculturalitate la nivel internațional.

Deschiderea conferinței va avea loc online, pe platforma Zoom și live pe paginile de Facebook ale Universității Politehnica Timișoara, Bibliotecii UPT și Asociației Bibliotecarilor din România, în data de 8 septembrie 2021, începând cu ora 9:00, când vor fi adresate cuvintele de salut ale organizatorilor și invitaților, și va continua cu prelegeri în plen, lansarea Tratatului de Biblioteconomie și lucrări pe secțiuni. Conferința este destinată bibliotecarilor din toate tipurile de biblioteci, profesorilor, profesorilor documentariști, studenților și doctoranzilor cu competențe în domeniul Științelor Comunicării, specializarea Științe ale informării și documentării. Sesiunile vor include alocuțiuni ale invitaților speciali, articole și discuții pe paneluri.

Tematica lucrărilor prezentate va include: Informatizare, programe de bibliotecă; Dezvoltarea competențelor de căutare a informațiilor; Referințe bibliografice online; Tehnici şi metode interactive de instruire a utilizatorilor; Servicii şi proiecte inovative de incluziune socială în comunitatea academică, iniţiate de / sau în parteneriat cu instituții info-documentare (biblioteci, centre de documentare, arhive, muzee); Schimb de bune practici şi parteneriate între instituțiile de învățământ și structurile info-documentare și culturale.

Totodată, evenimentul va include și o conferință-satelit în data de 10 septembrie 2021, ora 11:00, cu tema „25 de ani de informatizare în 100 de ani de existență, Biblioteca UPT”, care celebrează dialogul interdisciplinar între științele informării și documentării și știința calculatoarelor. Din tematica lucrărilor menționăm: Dezvoltarea competențelor de căutare a informațiilor, Referințe bibliografice online, Tehnici şi metode interactive de instruire a utilizatorilor, Informatizare, programe de bibliotecă.

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a început procesul de informatizare în 1995 când s-a cumpărat programul Aleph 330, iar un an mai târziu, după parametrizare, a început catalogarea pe calculator a documentelor. Trei ani mai târziu, în 1998, începe utilizarea modulului de circulație care va permite scurtarea tot mai mare a timpilor de împrumut. Astfel după introducerea porților magnetice în 2002 și a sistemului RFID în 2014, utilizatorii pot să își împrumute singuri documentele de care au nevoie.

Biblioteca a ținut pasul cu evoluția tehnologică, achiziționând mai multe versiuni ale programului de bibliotecă. În anul 2009 a fost cumpărată versiunea 18 a programului Aleph 500, iar în 2014 a fost actualizat prin achiziționarea versiunii 22. Pentru o mai bună regăsire a informațiilor atât din catalogul electronic cât și din bazele de date abonate prin consorțiul Anelis s-a achiziționat Primo, iar de curând s-a trecut de la PCI (Primo Central Index) la CDI (Central Discovery Index).

Articolul precedentDaniel Dorobanțu şi Maria Hojda susțin un Concert De Basm în Biserica Millenium din Timișoara!
Articolul următorCifre alarmante! Peste 2.000 de cazuri noi de coronavirus, raportate azi de autorităţi! Alţi 48 de oameni au murit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.