Important proiect medical tranfrontalier! Vezi despre ce este vorba si cati bani sunt pentru investitii

În luna mai 2017, Universitatea de Medicină și Farmacie’Victor Babeș’ din Timișoara, în colaborare cu Spitalul din Smederevo a demarat implementarea unei inițiative complexe de modernizare a serviciilor de diagnosticare și de chirurgie abdominală la nivelul întregii regiuni transfrontaliere România – Serbia.

Proiectul, cu un buget de 1.149.246,17 EURO, beneficiază de sprijin financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene (prin programul Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia) în valoare de 976.859,25 EURO.

Regiunea transfrontalieră vizată include județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți din România, respectiv departamentele Banatul de Nord, Banatul Central, Banatul de Sud, Borski, Branicevo și Podunavski din Serbia, cu o populație totală de aproximativ 2.650.000 de locuitori.

Anual, aproximativ 1% din populația regiunii necesită intervenții chirurgicale abdominale pentru tratarea unor afecțiuni care variază de la hernii până la cancere. Incidența ridicată a patologiei abdominale la nivel de regiune este cauzată particularităților stilului de viață, dar și lipsei de informații, care duce la diagnosticarea târzie și la imposibilitatea aplicării terapiilor necesare din fazele incipiente ale acestor afecțiuni.

În țările dezvoltate, în ultimele 2 decenii, intervențiile chirurgicale laparoscopice au înlocuit treptat intervențiile chirurgicale abdominale clasice (deschise), avantajele chirurgiei laparoscopice în materie de siguranță, durată de spitalizare, durată de recuperare, cost al medicamentelor sau impact general asupra calității vieții pacientului fiind covârșitoare.

Echipamentele medicale destinate intervențiilor chirurgicale laparoscopice se perfecționează cu o rapiditate remarcabilă în mod continuu, iar tehnici medicale specifice noi se introduc permanent. În contrast, în regiunea transfrontalieră România-Serbia, rata intervențiilor laparoscopice în totalul intervențiilor chirurgicale abdominale se menține la nivele modeste, fapt datorat atât lipsei de echipamente, cât și costurilor ridicate de instruire a personalului medical de specialitate în vederea însușirii tehnicilor moderne de chirurgie laparoscopică.

Banii disponibili prin proiectul ‘Perfecționarea serviciilor de chirurgie abdominală în regiunea transfrontalieră’ (IMASS) vor fi utilizați pentru achiziționarea de echipamente de ultimă generație, destinate realizării de investigații medicale și de intervenții chirurgicale laparoscopice (echipamentele urmând a fi instalate în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, respectiv în cadrul Spitalului din Smederevo).

Suplimentar, vor fi organizate cursuri de instruire în cele mai noi tehnici de chirurgie laparoscopică pentru medicii de specialitate care activează în spitalele din regiune. Aceste cursuri se vor desfășura la Centrul de Chirurgie Laparoscopică și Microchirurgie din cadrul UMF ‘Victor Babeș’ Timișoara, care dispune de baza materială modernă necesară.

Prin infrastructura creată în Spitalul Județean Timișoara și în Spitalul din Smederevo, cu susținerea UMF ‘Victor Babeș’ Timișoara,pacienții din regiunea transfrontalieră vor putea beneficia gratuit de servicii de diagnosticare și intervenții chirurgicale laparoscopice realizate cu echipamente ultramoderne și personal calificat după cele mai înalte standarde în domeniu.

Pe parcursul celor 2 ani de implementare a proiectului (mai 2017 — mai 2019), Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Victor Babeș’ din Timișoara va derula campanii intense de conștientizare a populației cu privire la incidența, cauzele și consecințele afecțiunilor abdominale, dar și la posibilitatea de a beneficia de servicii gratuite de diagnosticare și tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here