Luna decembrie este preferata copiilor. Ei stiu că în această perioadă primesc cele mai multe și frumoase daruri.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune că juniorii trebuie să își pregătească ghetuțele, pentru ca acestea să fie curate, iar Moșul să le aducă cele mai frumoase cadouri. Moș Nicolae vine la geamuri și vede copiii care dorm și sunt cuminți, lăsându-le în cizmulițe dulciuri și alte daruri. Tot el este acela care-i pedepsește pe cei leneși și neascultători. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată.
Moș Nicolae sau Sân-Nicoară este un moș cu barbă albă, călare pe un cal alb. Barba albă a acestuia simbolizează ninsoarea. Este semn că în ziua de 6 decembrie trebuie să ningă, când moșul își scutură barba, iar calul alb semnifică zăpada care cade la începutul iernii.
Creștinii îl sărbătoresc duminică, 6 decembrie, pe Sfântul Nicolae, unul din cei mai populari sfinți ai creștinătății. El este supranumit “Făcătorul de Minuni”. Acesta păstrează și rolul de Moș pentru copii. Sfântul Nicolae este cunoscut ca protectorul comercianților, săracilor, marinarilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor și, în special, al copiilor. Douăzeci și unu de miracole îi sunt atribuite, Sfântului Nicolae, devenind cunoscut pentru credința și dragostea pentru semeni, în special pentru copii.
Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae s-a născut în secolul al IV-lea în provincia Lichia, din Turcia. Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinți a moștenit întreaga avere, pe care s-a hotărât să o folosească în scopuri umanitare și să-i ajute pe oamenii nevoiași.
(Foto: www.magiacraciunului.blogspot.ro)