Luni, 5 august 2024, la sediul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara – strada Ioan Plavoșin nr. 21, a avut loc inaugurarea instalației de artă „Refugiu”, creată de artistele Dona Arnakis și Josépha Blanchet. Această instalație face parte din proiectul Blue| Derek Jarman, proiect derulat de META Spatiu și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Instalația „Refugiu” a fost inspirată de expoziția „Blue” a artistului britanic Derek Jarman (1942-1994), desfășurată la META Spatiu și a fost concepută special pentru beneficiarii Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara. Scopul principal al acestei lucrări este să ofere un moment de relaxare și terapie prin artă, contribuind la bunăstarea psihică a beneficiarilor.

Instalația de artă „Refugiu” reprezintă o explorare profundă a copilăriei și a amintirilor ce o cuprind. Lucrarea captează caracterul efemer și fragmentat al lumii noastre interioare, în care senzațiile vii și amintirile demult uitate ies la suprafață și se împletesc cu realitatea prezentă. Prin această instalație, Dona Arnakis reușește să creeze un spațiu feeric și să evoce inocența și mirarea specifică copilăriei, amintind de jocurile în natură și de descoperirea lumii printr-o lentilă pură și nealterată. Dona Arnakis s-a inspirat inițial din structurile pe care le construia în copilărie, în dormitor, folosind cearceafuri și scaune, în care se ascundea, lăsându-se cuprinsă de vise.

Peisajul sonor al instalației, realizat de Josépha Blanchet, include sunete naturale nocturne, care contribuie la conturarea unui spațiu interior, un refugiu mental unde indivizii pot simți că sunt protejați și încurajați să se reconecteze cu propriile lor experiențe. Prin acest amestec de sunete, artista reflectează, de asemenea, asupra conceptului de vis lucid, unde individul este conștient de procesul de visare și poate naviga prin peisajul oniric, experimentând subconștientul ca pe o realitate vie și tangibilă.

Există tot mai multe dovezi în medicina de reabilitare și în domeniul neuroștiinței care atestă faptul că arta îmbunătățește funcția cerebrală prin impactul asupra tiparelor de unde cerebrale, emoțiilor și sistemului nervos. Arta poate crește nivelurile de serotonină, contribuind astfel la starea de bine. Aceste beneficii nu apar doar prin crearea artei, ci și prin experiențierea ei.

„Refugiu” reflectă astfel sensibilitatea și viziunea artistică a Donnei Arnakis și a Joséphei Blanchet, două artiste recunoscute pentru capacitatea lor de a transforma spații și a crea experiențe emoționale profunde. Instalația își propune să aducă un moment de reflecție și pace, oferind un refugiu mental și emoțional pentru cei care o experimentează.

Acest parteneriat special între META Spatiu și Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara reprezintă un exemplu de cum arta poate fi integrată în viața comunității, având un impact pozitiv asupra acesteia. Evenimentul de inaugurare este deschis publicului, iar cei prezenți vor avea ocazia să interacționeze cu echipa artistică și să descopere mesajul și inspirația din spatele instalației.

 

Articolul precedentPrimăria Timișoara continuă acțiunile de demolare a construcțiilor ilegale din oraș
Articolul următorVis transformat în realitate! S-a lansat licitația pentru construirea Institutului Regional de Oncologie Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.