Încep lucrările la Pasajul rutier Popa Șapcă

O lucrare aşteptată de mulţi ani va intra în curând în șantier. Astăzi fost predat amplasamentul pentru lucrarea de reabilitare a pasajului Popa Şapcă, care va fluidiza traficul din oraș.

Pentru începerea lucrării de la Popa Şapcă anul acesta sunt prevăzuţi la buget local aproximativ 2,2 milioane de euro – lărgirea străzii Popa Șapcă, a trecerii pe sub calea ferată și a Bulevardului Antenei. În total, investiția este estimată la peste 8 milioane de euro.

Pasajul subteran Popa Şapcă este amplasat în zona centrală a municipiului Timişoara și asigură legătura dintre centrul oraşului şi zona Calea Lipovei, respectiv Calea Aradului. În prezent, circulaţia auto este strangulată în zona pasajului, iar deplasarea autovehiculelor se face pe două sensuri de circulaţie atât în zona pasajului cât şi a străzilor Popa Şapcă, Aristide Demetriade şi Antenei.

Scopul lucrării de lărgire a pasajului de sub calea ferată şi a celor trei străzi este de a se obţine o fluidizare a traficului din Municipiul Timişoara. Modernizarea celor trei străzi, coroborată cu crearea pasajului subteran Popa Şapcă, scurtează semnificativ timpii de circulaţie şi eliberează intersecţiile existente.

popasapca 022

OBIECTIV A –  STRĂZI

Strada Popa Şapcă cuprinsă între intersecţia giratorie – Punctele cardinale şi strada Aristide Demetriade, tronsonul final al străzii traversând pasajul de Cale Ferată, denumit Popa Sapca, la nivel inferior. Se va executa ca o stradă de categoria II, cu 4 benzi de circulaţie, având lăţimea părţii carosabile de 14 m. Se vor amenaja 47 de locuri de parcare longitudinale lângă partea carosabilă în spaţiile existente între copaci şi stâlpi. Trotuarele existente vor fi reabilitate, se vor amenaja piste pentru biciclişti, accesele la proprietăţile particulare se vor respecta, racordurile străzilor existente se vor păstra în aceaşi soluţie.

Strada Aristide Demetriade este împărţită simetric faţă de pasajul CF Popa Şapcă, fiind necesară amenajarea intersecţiei. Este o stradă de categoria II, cu doua benzi de circulaţie, având lăţimea părţii carosabile de 7 m. Lăţimea străzii rămâne cea existentă, doar în intersecţia cu bulevardul Antenei se va amenaja a 3 a banda pentru viraj la stânga. Se vor amenaja trotuare şi piste pentru biciclişti

Bulevardul Antenei cuprins între strada Aristide Demetriade şi intersecţia amenajată sub formă de sens giratoriu între Calea Sever Bocu – strada Mitropolit Dr. Vasile Lazarescu se va lărgi la 4 benzi de circulaţie. Prin proiect se asigură legătura bulevardului Antenei cu INEL II prin intersecţia amenajată în soluţie de sens giratoriu. Se vor amenaja trotuare şi piste pentru biciclişti.

popasapca 015

OBIECTIV B  – PASAJ RUTIER SUBTERAN POPA ŞAPCĂ

Pasajul trece subteran pe sub 1 linie de cale ferată și asigură legătura rutieră între Strada Popa Șapcă şi B-dul Antenei. Pasajul se va amenaja de la o lățime actuală de 8,50m cu două benzi de circulație la o lățime de 23,00m cu 4 benzi de circulaţie. Se vor executa trotuare și piste de cicliști pe ambele sensuri de mers. Gabaritul măsurat pe verticală de la nivelul tălpii inferioare a grinzilor principale până la cel mai apropiat punct din strada pe care o supratraversează este de 4,65m. În cadrul proiectului sunt cuprinse și relocări, modernizări sau înlocuiri a tuturor rețelelor de utilități.

Executantul lucrării este SC SYLC CON TRANS SRL – lider în asociere cu SC TABLEROS Y PUENTES SA, SC PETRUCCO SA.

Termenul de execuție al lucrărilor este de 18 luni.

popasapca 002

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here