Instrumentele de garantare ale FNGCIMM – un accelerator în dezvoltarea regională pentru mediul antreprenorial și tânăra generație

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, a organizat în data de 11 iulie 2019, la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș, o întâlnire cu reprezentanții mass-media de la nivel local și regional, susținută de domnul Gheorghe LĂPĂDAT, Director General FNGCIMM SA IFN și de către doamna Florica CHIRIȚĂ, Președinte Executiv CCIAT.

Principala temă a conferinței de presă a avut în vedere prezentarea instrumentelor de garantare ale FNGCIMM, ca sprijin pragmatic pentru comunitățile locale, mediul antreprenorial și tânăra generație.

Au fost abordate subiecte legate de programele guvernamentale derulate de către FNGCIMM, oferta de garantare pentru IMM-urile din toate domeniile de activitate, inclusiv pentru start-up-uri, pentru persoane fizice și a altor categorii de beneficiari.

Orientarea către client, susținerea accesului la finanțare ca misiune instituțională, a constituit baza mesajelor Directorului General FNGCIMM către mass-media, pentru a fi diseminate mediului antreprenorial și autorităților publice locale din Regiunea de Vest, fermierilor, beneficiarilor PNDR și POPAM cât și tinerilor care doresc să investească în dezvoltarea personală.

Fondul de garantare a creditelor pentru IMM-uri a demarat încă de anul trecut o campanie de inițiere a dialogului cu presa și cu potențialii beneficiari – antreprenorii, fermierii sau reprezentanți ai instituțiilor publice – la nivel regional și local. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș este pentru noi un partener cu tradiție, și dorim să dezvoltăm acest parteneriat pe viitor, pentru a veni împreună în sprijinul mediului antreprenorial. Ne dorim să identificăm nevoile specifice ale antreprenorilor sau ale fermierilor pentru a putea oferi soluții de garantare personalizate, optimizate”, a declarat Gheorghe LĂPĂDAT, Director General FNGCIMM.

Activitatea derulată de FNGCIMM în Regiunea de Vest și în județul Timiș, în perioada 2002-2019, relevă că antreprenorii din această regiune au accesat peste 5200 garanții, în valoare de circa 1,2 miliarde lei din care în județul Timiș au fost aprobate 2400 garanții în valoare de aproximativ 660 milioane lei.

Prin programul Start-up Nation 2017-2019 (SUN), în Regiunea de Vest au fost sprijiniți circa 370 antreprenori, valoarea garanțiilor acordate pentru creditele „punte” fiind de peste 57 milioane lei. Județul Timiș a accesat circa 150 de garanții, cu o valoarea de peste 22 mil. lei.

În ceea ce privește distribuția sectorială, 33% din garanțiile acordate în perioada menționată, au fost accesate de către start-up-urile ce au ca obiect de activitate industria alimentară, 11% – fabricarea de mobilă, iar sectorul serviciilor este reprezentat preponderent de sănătate.

Referitor la sectoarele economice pentru care au fost acordate garanîiile FNGCIMM pentru creditele SUN, remarcăm că în județul Timiș pe primul loc se situează industria alimentară – echipamente pentru fabricarea pâinii, urmată îndeaproape de sectorul serviciilor în sănătate – fitness, întreținere corporală. Observăm, în consecință, reflectarea directă a tendințelor comportamentale moderne, legate de calitatea nutriției și stilul de viață sănătos.

Contribuția FNGCIMM în cadrul PNDR 2014 – 2020, în baza OUG 79/2009 privind renovarea și dezvoltarea spațiului rural prin creșterea calității vieții și diversificării economiei în zonele rurale, s-a concretizat prin dinamizarea programelor de dezvoltare durabilă dedicate beneficiarilor publici locali care au în derulare proiecte de infrastructură rutieră, socială și educațională, de alimentare cu apă sau canalizare. Astfel, peste 580 de garanții, în valoare de peste 785 milioane lei au fost acordate în Regiunea de Vest în perioada 2010 -2019, în vederea facilitării accesului la finanțare.

Beneficiarii din Regiunea de Vest ai Programului guvernamental “Investește în tine”, lansat în anul 2018, au obținut finanțări pentru dezvoltare personală în valoare de circa 1,5 mil. lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here