Investiții de 180 de milioane de euro pentru introducerea apei și canalizării în 81 de localități din Timiș!

81 de localități din județ vor beneficia de apă curentă și canalizare, după implementarea unui proiect câștigat de Aquatim, pe fonduri europene!

Vor beneficia de aceste investiții următoarele unități administrativ-teritoriale: Banloc, Belinț, Bucovăț, Buziaș, Cenad, Cenei, Checea, Ciacova, Deta, Făget, Fibiș, Gătaia, Găvojdia, Ghiroda, Giarmata, Giulvăz, Gottlob, Jebel, Jimbolia, Liebling, Livezile, Lovrin, Mașloc, Moșnița Nouă, Otelec, Recaș, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc, Șag, Saravale, Sânmihaiu Român, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Satchinez, Săcălaz, Secaș, Sînandrei, Știuca, Timișoara, Tomești, Tormac, Traian Vuia, Uivar, Voiteg, VV Delamarina. În total sunt însă 81 de localitți

Putem spune că e cel mai important proiect pentru județul Timiș pe fonduri europene, un proiect în valoare de 180 de milioane de euro, din care 135 de milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile de la UE, 20 de milioane de euro de la bugetul de stat, 3,2 milioane de euro de la bugetul local și 20 de milioane cofinanțare asigurată de către operatorul regional. Este cel mai mare proiect care se va semna la nivelul județului Timiș, din punctul meu de vedere, la nivelul atragerii de fonduri europene. Este un proiect așteptat de foarte mult timp pentru că discutăm despre sistemul de alimentare cu apă, proiectul presupune extinderea rețelelor existente, modernizarea rețelelor existente, dar și înființarea de noi rețele în cee 81 de localități beneficiare. Sunt 45 de UAT-uri, iar în acestea sunt în total 81 de localități care vor beneficia de acest proiect”, spune Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Din punct de vedere al absorbției fondurilor europene, județul Timiș ca și număr de proiecte, ca și plăâi făcute către beneficiari este în top 3.În urma aceste investiții 380.000 de cetățeni din Timiș vor beneficia de instrastructura de apă potabilă și 53.000 de infrastructura de apă uzată. Va trebui ca până în 2023 cel puțin 80% din populația României să aibă acces la apă potabilă”, spune Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Acest proiect înseamnă investiții în 81 de localități din județul Timiș, este vorba de 45 de UAT-uri. Așadar sunt investiții masive în tot județul Timiș. Înseamnă 13 uzine de apă nouă, uzine de apă reabilitate, șase stații de epurare. De asemenea este vorba de vreo 482 de kilometri de rețea de apă, 412 kilometri de rețea de canalizare. Vom face un sistem SCADA în care integrăm din punct de vedere tehnologic toate uzinele de apă și stațiile de epurare din judetul Timiș. Acesta vor fi coordonate de la Timișoara (…) Este îmbucurător că Aquatim poate să susțină acele 20 de milioane de euro cofinanțare, și indicatorii tehnico-economici ne premit să facem acest lucru. Se știe că 4 din 5 agenți economici nu sunt în stare sp preia un împrumut, dar mai ales unul negarantat așa cum sperăm noi să îl luam. Avem capacitatea tehnică, economică și managerială de a duce acest proiect”, a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Valoarea proiectului este de 180 milioane euro, din care 135 milioane euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.