„Un program romantic, vineri 20 ianuarie. Sub bagheta dirijorală a maestrului ???? ???? vom asculta ???????̧?? ?? ???? de Carl Maria von Weber, ????????? ?????? ???????? ?̧? ???ℎ?????̆ ??.1 ?̂? ?? ?????, ??. 73 tot de Weber şi ???????? ??. 9 – ??? ????? ????̆ de Antonin Dvoŕák.
Carl Maria von Weber, pianist, dirijor şi compozitor, s-a afirmat în domeniul teatrului muzical ca cel mai important compozitor de opere, fiind denumit creatorul operei romantice germane. Prima lui operă compusă pe când locuia la München se numea Forţa dragostei şi a vinului. Nu se ştie cum, dar partitura s-a pierdut. La câteva luni de la căsătorie, Carl Maria compune pentru soţia sa, Caroline, o lucrare pentru pian în formă de rondo cu titlul Invitaţie la dans. Ea a circulat mai apoi şi cu titlul de Invitaţie la vals, frumos, dar nu original.
John Warrack, critic muzical englez, spunea printre altele că este primul şi cel mai strălucit şi poetic exemplu de vals de concert romantic. Chiar Weber a descris tematica lucrării înfiripată în mintea sa în timp ce compunea. La un bal, un domn este atras de o frumoasă doamnă. Îi adresează invitaţia de a dansa şi ea acceptă. Conversează frumos împreună şi îşi ocupă locul pentru dans. La final îşi mulţumesc înclinându-se, se retrag lăsând amintirea unei experienţe emoţionante.
În 1841, Hector Berlioz, mare admirator al lui Weber, este rugat ca pentru reprezentaţia operei Freschütz la Paris, să orchestreze lucrarea şi să o introducă în formă de balet în actul doi. Era o practică destul de frecventă de a se introduce balet în operă. Deşi la început refuză să intervină, mai apoi cedează, dar orchestrează dansul, scrupulos tehnicii originale a lui Weber. Adică nu dorea să afirme propria manieră de compoziţie. Acolo, în actul doi, apare denumirea de Invitaţie la vals.
Baletul mai capătă o denumire în 1911. Michel Fokine, cu prenumele adevărat de Mihailovici, mare dansator şi coregraf rus, a folosit orchestraţia lui Berlioz pentru un balet dansat de trupa celebră a lui Diaghilev. Atunci a căpătat numele de Spectrul trandafirului”.

Continuarea avancronicii de concert, semnată de maestrul Mircea Tătaru, pe site-ul ???????????? ??????? ?????̦????, la adresa: https://bit.ly/3H7uXOt.

Articolul precedentOfertă pentru pentru sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună și metiși
Articolul următorUn nou manager la Muzeul Satului Bănățean Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.