Mai multe măsuri intră în vigoare de astăzi, 1 iulie, atât măsuri de ordin economic, cât și din domeniile sanitar și social. Energia și gazele se vor scumpi, coplata e introdusă în sănătate, pașaportul electronic de vaccinare devine oficial și noi măsuri de relaxare vor intra în vigoare.

Românii care nu au încheiat contracte de energie pe piața liberalizată riscă să plătească facturi mai mari, după expirarea uneia dintre facilitățile propuse de autorități la liberalizarea din ianuarie. Tarifele furnizorilor de ultimă instanță, adică cele practicate de Enel, E.ON, Electrica și CEZ, vor crește cu până la 7%, potrivit Hotnews. Cei mai mari furnizori de gaze din România pentru populație sunt E.ON și Engie. Conform vicepreședintelui ANRE Zoltan Nagy-Bege, aceștia au anunțat creșteri între 13 și 25%. Virgil Popescu, ministrul energiei, a declarat că prețurile nu ar trebui să crească, dar susține că „a auzit de scumpiri de 15%-16% până la sfârşitul anului‟.

Sănătate pe banii noştri

Și în sănătate există schimbări de la 1 iulie, dată la care va intra în vigoare mecanismul contribuției personale, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță în acest sens. Mai exact, românii care se vor trata în sistemul medical privat vor plăti o diferență între suma decontată de stat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate și tarifele percepute de spitalul privat. Statul decontează în acest moment anumite analize și intervenții făcute în spitale private care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pașaport de vaccinare

Pașaportul de vaccinare devine și el operațional de la 1 iulie. Pașaportul COVID este realizat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și poate fi folosit pentru petrecerea concediului în altă țară. Documentul, care se numește oficial „certificatul verde digital european”, va atesta că deținătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că are un test negativ recent la coronavirus sau că a trecut deja prin boală. Pașaportul COVID va putea fi generat prin accesarea site-ului certificat-covid.gov.ro. După completarea datelor solicitate, certificatul va putea fi descărcat pe telefon. Cei fără posibilitatea de a accesa online platforma vor putea primi certificatul prin intermediul medicului de familie sau prin Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Noi relaxări

Barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri vor putea funcționa la 70% din capacitate, iar programul este între 5 și 2 dimineața. De asemenea, Guvernul a eliminat restricțiile privind hotelierii, astfel că aceștia vor putea caza turiști la capacitatea maximă. În schimb, în cazul stadioanelor, se pot organiza competiții cu maximum 50% din capacitatea acestora. Va fi permisă organizarea de festivaluri cu maximum 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii și o suprafață minimă de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană. Pot participa cei vaccinați, cei care au test negativ sau au avut boala. Organizatorii pot face spectacole cu mai mulți participanți doar dacă aceștia sunt vaccinați. Iar la nunţi, pot fi maxim 300 de invitaţi.

Articolul precedent31 de cazuri noi de coronavirus raportate de ieri până azi! Alţi cinci oameni au murit
Articolul următorCeremonia de Absolvire UPT 2021, pe Stadionul Știința

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.