Dublu eveniment organizat astăzi de reprezentanții Cooperării Regionale Dunăre-Criş-Mureş-Tisa: deschiderea frontierei Triplex Confinium la Beba Veche și Adunarea Generală DKMT de la Sânicolau Mare. Manifestarea a avut loc la monumentul Triplex Confinium, de la Beba Veche. Aici este graniţă comună între România, Serbia şi Ungaria.

Cu acest prilej, judeţul Timiş a predat, pentru un an, preşedinţia Euroregiunii către Csongrád, Ungaria. Euroregiunea Dunăre – Criș – Mureș – Tisa a fost înființată în noiembrie 1997, la inițiativa fostului președinte al CJ Timiș, Viorel Coifan. Scopul acesteia a fost să ajute la dezvoltarea zonei de la granița dintre România, Serbia și Ungaria.

Kakas Béla, președintele Consiliului Județean Csongrád.

Întâlnirea reprezentanților din cele trei țări din acest an s-a derulat în „umbra” gardului de sârmă ghimpată ridicat între Ungaria și România, în perioada crizei refugiaților.“Este o tradiție de 19 ani, ea ne sugerează faptul că de cele trei laturi ale graniței trăiesc oameni care doresc să coopereze, care au o viziune comună despre viitor și care doresc să acționeze în sensul acestei viziuni. Acest gard este numai un episod și acest gard nu se adresează locuitorilor care trăiesc de o parte sau de alta a graniței, este un episod, noi nu ne propunem să ridicăm garduri ci să construim punți, să construim drumuri care să lege comunitățile”, declară Kakas Béla, președintele Consiliului Județean Csongrád.

gard sarma - refugiati-

Fanfara Pro Amiciţia din Timişoara a intonat imnurile celor trei ţări şi al Uniunii Europene. Întreaga delegația a asistat la un cros transfrontalier simbolic, la care au luat parte copiii din localităţile de graniţă din Serbia, Ungaria şi România. Toţi alergătorii au primit tricouri şi medalii, iar câştigătorii primelor cinci locuri au primit şi cupe. “Este a 19-a ediție când ne întâlnim prieteni, frați, rudele, oficialitățile din cele trei țări la locul numit Triplex, pentru a putea sărbători această întâlnire. Așa cum se știe, în cei 19 ani au fost mai multe etape. Prima dată au fost acele etape de suflet, întâlniri între cei din România, Ungaria și Serbia pentru a se putea vedea, simți că sunt din nou împreună. Apoi au apărut manifestările culturale, întâlnirile și încercările de a găsi soluții pentru ce înseamnă partea economică. Astăzi, avem în relațiile trasfrontaliere, prin UE o sumă suficient de mare, 300 milioane euro, care poate fi folosită în comun de cele trei parteneriate ale țărilor respective”, spune șeful CJ Timiș, Titu Bojin.

Titu Bojin

În plus, preşedintele Consiliului Judeţean, Titu Bojin, spune că următorul punct vamal deschis în Timiş va fi între localităţile Beba Veche şi Kunekhaza din Ungaria. Între aceste două ţări, graniţele se deschid doar în ultimul weekend din luna mai, la desfășurarea evenimentului Triplex Confinium. Granița va fi deschisă în data de 28 și 29 mai, între orele 10-18. În prezent, pentru a ajunge peste câmp, la vecinii lor din Kubekhaza, locuitorii din Beba Veche trebuie să ocolească 80 de kilometri.

Triplex

Prin activitatea comună am reușit foarte multe să realizăm. Există trei treceri de frontieră, am realizat proiectul strategic, să reușim să rezolvăm râul Bega și dorim prin aceasta să dezvoltăm activitatea economică pe ambele părți ale graniței. Totdeauna am făcut un lucru foate bun, în mijloc am pus omul și am folosit doar patru categorii de oameni: buni, răi, harnici și leneși. Sarcina noastră este să cooperam împreună și  să arătăm colegilor de la Bruxelles că se poate coopera și că nu este important care de ce naționalitate sau religie este”, transmite Branislav Bugarski , secretar al Guvernului Provinciei Autonome Voivodina.

13329742_601131800054035_327038324_n

Tot astăzi, în ambianța castelului Nako din Sânicolau Mare, a avut loc Adunarea Generală a DKMT. Principalele puncte pe ordinea de zi au fost: prezentarea proiectelor de infrastructură planificate pe perioada de programare 2014-2020 în regiunea de frontieră; propunere de colaborare cu jandarmeria din Serbia; decernarea premiilor de excelență ale DKMT, prezentarea pe scurt a proiectelor câștigătoare; predarea președinției în exercițiu a DKMT către județul Csongrád.

Articolul precedentPrevenția OBEZITĂȚII INFANTILE, prioritate a Organizației Mondiale a Sănătății
Articolul următorDoar tinerii s-au remarcat! ACS Poli pierde ultimul joc din Liga 1, de la 2-0

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.