Românii care ies la vot vor decide majoritatea parlamentară care va da viitorul Guvern. Astăzi, 11 decembrie, suntem așteptați la urne. De această dată, ne alegem senatorii și deputații, pentru următorii patru ani. Lupta este strânsă pentru un post de parlamentar, sunt 13 candidați pe un loc. Pentru cele 466 de fotolii de demnitar la nivel național s-au înscris în cursă aproximativ 6.000 de aspiranți.
În Timiș, paisprezece partide politice s-au înscris în lupta pentru alegerile parlamentare. Este vorba despre PSD, PNL, PMP, ALDE, USR, PRU, PPU, UDMR, BUN, PRM, Partidul Ecologist și Alianța Noastră România, Partidul Socialist Român, Partidul Noua Românie.
Pe buletinele de vot din 11 decembrie, timișorenii vor găsi și trei independenți. Este vorba despre fostul consilier local Petrică Folică – de meserie detectiv particular, de Rodica Barna, și de inventatorul Remi Rădulescu, premiat la conferințe și simpozioane internaționale pentru reușitele sale.
La alegerile parlamentare, în Timișoara există 207 secții de votare. Pentru a putea vota, timișorenii trebuie să se prezinte la secția de vot la care au fost arondați. Atenție, însă! Puteți vota doar în localitatea de domiciliu, la secția la care sunteți arondat.
În secție, un operator de calculator, dotat cu o tabletă conectată la internet, vă va scana actul de identitate, apoi veți semna în listele electorale permanente. Veți primi o ștampilă și două buletine de vot: unul pentru Camera Deputaților, iar celălalt pentru Senat. Puneți ștampila pe partidul sau candidatul independent pentru cele două camere ale Parlamentului. La final, veți preda ștampila și veți părăsi secția, după ce va recuperați actul de identitate.
Nu încercați să votați de mai multe ori, pentru că tentativa de vot multiplu este pedepsită cu închisoarea de la trei luni la un an și jumătate. Trebuie să știți că la finalul zilei de votare, procesul de numărare a buletinelor și întocmirea proceselor verbale vor fi filmate, astfel încât să nu existe suspiciuni de fraudă.
Noutatea absolută a acestui scrutin va fi votul prin corespondență. Aproximativ 9.000 de români au ales să voteze de acasă și să trimită în țară plicul sigilat, prin poștă.
Ora 12:35: Prezenţa la vot începe să crească în judeţul Timiş. 11,60% dintre alegători s-au prezentat la urne. Adică, aproape 72.000 de voturi exprimate, din totalul de aproape 620.000 de alegători întregistraţi. Urna mobilă a fost solicitată în judeţ de 34 de persoane. Timişul se află pe pe locul 3 în privinţa judeţelor codaşe în ceea ce priveşte prezenţa la vot. În Timişoara, prezenţa la urne este de 12,32%.
În Caraș-Severin se înregistrează o prezenţă la urne de 13,60%. Şi-au exprimat dreptul constituţional 37.200 de alegători, 2.400 votând pe listele suplimentare.
Într-o localitate din România s-a înregistrat cea mai mare prezență la vot, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Conform Hotnews.ro, este vorba despre secția 156, din satul Bătăreni, județul Olt, unde până la ora 10:52 au votat 115 persoane, adică 67% dintre cetățenii cu drept de vot.
În 11 decembrie, secțiile de votare vor fi deschise între 7.00 și 21.00.