La Timișoara este sărbătorită astăzi Ziua Europei! Ce evenimente mai au loc?

 

Ziua Europei a început la Timișoara cu un ceremonial religios, depuneri de coroane și defilarea forțelor de ordine. Evenimentele au avut loc în Parcul Central.  

Pe data de 9 mai, este sărbătorită Ziua Europei, considerată un simbol al păcii și unității in diversitate a continentului european. Această zi este una extrem de importantă și pentru România, pentru că din anul 2007 a aderat la Uniunea Europeană.

În fiecare an, în data de 9 mai, se serbează Ziua Europei, rămasă în istorie sub numele de Ziua Schuman. La 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economica intre Franta și Germania, pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele doua state. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Astăzi, în data de 9 mai, am sărbătorit cu celelalte oficialități locale și județene cele trei evenimente practic, Ziua Independenței, sfârșitul celui de-al II-lea Război Modial și Ziua Europei, zi în care și noi ca români  sărbătorim fiindcă din 2007 suntem  membri ai Uniunii Europene și e normal ca această zi să fie o sărbătoare pentru noi , fiindcă ne-am alăturat acestei frumaose familii europene”, spune prefectul de Timiș, Mircea Băcală.

Cred că aceste zile ar trebui să-i dăm o importanță mai mare. Dacă stăm să ne gândim ce înseamnă să fie un popor independent, de atâtea secole am fost tot sub stăpâniri, iată că într-o zi de 9 mai a răsărit soarele peste spațiul nostru românesc. Dar iată că și cele două războie mondiale au umbrit soarele neamului nostru românesc  cu sângele atâtor soldați români căzuți pe câmpurile de bătaie. Am lacrimi în ochi când îmi amintesc de unchii mei care au murit pe front în timpul primului Război Mondial. Eu simt această zi, mă gândesc la ei și mă gândesc că fiecare familie de români care a avut un ostaș jertfit pe altarul patriei, astăzi poate aprinde o lumânare într-o biserică. Mă gândesc la sutele de mii de ostași români, care nu au o cruce la căpătâi și doar Dumnezeu le-a semănat, le-a plantat un stejar la căpătâiul lor. De aceea când trece pe lângă un stejar bătrân să ne gândim că poate acolo zac osemintele unui ostaș român căzut pentru raza de soare pe care o vedem astăzi pe cer”, a declarat ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului.

Manifestările dedicate Zilei Europei continuă pe tot parcursul zilei. Seara se va încheia cu un concert în centrul orașului susținut de Direcția 5, Alina Eremia și Feli Donose.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here