La îneputul anului trecut, toate comunele din județul Timiș au fost dotate cu eco – compostoare. Consiliul Județean a distribuit împreună cu Asociația de dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș peste 35.000 de astfel de compostoare.

Eco – compostoarele sunt utilizate pentru transformarea deşeurilor biodegradabile din gospodării într-un îngrăşământ natural numit compost.  „Eco – compostoarele au fost distribuite către cetăţenii din mediu rural, din comunele din judeţul Timiş, având ca menire reducerea cantităţii de deşeuri colectate de operatori şi valorificarea, în mod ecologic, a deşeurilor organice (resturi de alimente provenite de la curăţarea grădinii, a gazonului etc.)”, spun reprezentanții ADID Timiș.

Pentru obţinerea compostului – îngrășământului natural, se pot folosi resturile din bucătărie: zaţul de cafea, filtre de cafea, frunze de ceai, coji de cartofi, făină şi produse de fabricaţie, resturi de fructe şi legume, flori, plante de ghiveci, coji de ouă, ambalaje pentru ouă (din carton), şerveţele de bucătărie din hârtie. De asemenea, pot fi folosite şi resturile organice din grădină: iarba tunsă (în cantităţi mici), frunze, buruieni, crengi (care trebuie tocate), paie şi rumeguş. Volumul interior al unui  eco – compostor este de 280 de litri.

Cu ajutorul acestor eco – compostoare, se obţine un îngrăşamânt natural sănătos, foarte benefic pentru sol şi pentru plante. La predarea fiecărui compostor, utilizatorul a primit şi un ghid cu modul de folosire a acestuia, astfel încât întrebuinţarea eco – compostorului să fie una conformă şi cât mai simplă de realizat”, spune directorul ADID Timiș, Romeo Ursu.

Articolul precedentRomeo Malac este noul sef al fotbalui din Timis
Articolul următorImagini incredibile: sicriu cu mort înăuntru, pierdut într-o intersecție din Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.