Asociația My Banat, în calitate de partener în cadrul proiectului Oglinda de lemn II, și Asociația Biserici Înlemnite, vă invită la Povergina! Să ne regăsim în jurul Bisericii de lemn reîntregită! Timp de două zile ne vom întâlni cu localnicii, vom sta la masă împreună și vom depăna poveștile locului împreună cu Fiii satului.

Povestea satului Povergina începe în 1761. Oamenii cunosc localitatea mai ales datorită Bisericii ortodoxe de lemn din sat, lăcaș care datează din 1783. Distrusă de un incendiu în martie 2015, Biserica din Povergina are hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” este monument istoric național și este, în prezent, reabilitată în cadrul proiectului Oglinda de lemn II realizat de Asociația Biserici Înlemnite.

Dincolo de patrimoniul valoros pe care îl reprezintă Biserica de lemn, Povergina are în viața de zi cu zi a oamenilor un alt patrimoniu, nevăzut și nescris, pe care Asociația My Banat ca partener în proiectul Oglinda de lemn II îl scoate la lumină cu scopul de a crea din acest proiect nu finalul unui demers, ci începutul unui proces de revitalizare a localității, un proces care să readucă la viață tradiții întrerupte (Ruga satului ), să invite copiii localnicilor să se întoarcă acasă și pe prietenii acestora să îi însoțească, iar pe turiști, să descopere locurile ascunse de dealurile domoale ale Lugojului și să testeze gustul inedit al bucătăriei locale.

Ca un prim exercițiu al acestui demers, Asociația Biserici Înlemnite și Asociația My Banat în colaborare cu localnicii din Povergina, vor organiza vineri și sâmbătă, 25 – 26 august 2023, Zilele Patrimoniului Local din Povergina.

Articolul precedentCurs gratuit de COMPETENȚE DIGITALE (nivel de bază)
Articolul următorConstruirea Institutului Regional de Oncologie din Timișoara în linie dreaptă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.