Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân 04_resize

„The Art of Ageing”, primul festival al European Theatre Convention va avea loc la Timişoara în perioada 16-18 aprilie. Evenimentul este derulat de Teatrul Național din Timișoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului și al Consiliului Local Timișoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Totodată este  realizat sub egida European Theatre Convention, cea mai vastă și longevivă rețea continentală de instituții teatrale, care reuneşte 40 de teatre din 25 de țări.

Astfel, în cadrul generos al Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, ajuns la cea de-a XX-a ediție, la Teatrul Național are loc primul festival al European Theatre Convention, precum și Adunarea Generală a reţelei.

Despre acest proiect susținut de Comisia Europeană prin programul Cultura, managerul Teatrului Naţional Timişoara, Ada Lupu, scria: „The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, primul festival al European Theatre Convention, este un statement.  Opt teatre publice – patru din Germania, două din România, unul din Croația și unul din Slovacia au decis – au avut curajul să lucreze împreună în interiorul unui proiect de maximă actualitate: Art of Ageing. Implicațiile? Extrem de multe, și aș enumera doar câteva: armonizarea diferențelor de ordin estetic, exploatarea particularităților culturale și ale celor lingvistice, provocările financiare și legislative. Cum a fost? Care sunt rezultatele? Vă invităm să le descoperiți la Timișoara, la Teatrul Național, între 16 și 18 aprilie, într-o minunată primăvară a teatrului european.”

The Art of Ageing (Arta de a îmbătrâni) are ca scop cercetarea unui punct fierbinte al prezentului – îmbătrânirea societăților – și a efectelor pe termen lung, respectiv a provocărilor demografice, politice, sociale, biologice și economice pe care le ridică.

Art of Ageing – 1st Theatre & Science Festival reunește cinci coproducții europene. Astfel, publicul va avea ocazia unică de a urmări un concept unitar, de interes social, în marea diversitate și bogăție de idei pe care o presupune spectacolul de teatru și în maxima concentrare artistică și tematică creată de festival. Este vorba de spectacolele “PE CEAS. CU 60 DE MINUTE MAI BĂTRÂN” de Peca Ștefan / Teatrul Național din Timișoara – Badisches Staatstheater Karlsruhe (joi, 16.04, ora 18.00, Sala 2, spectacol în română și germană, cu supratitrare în engleză), “CĂPȘUNILE ȘI ORFANII”, un concept al Werkgruppe2 / Teatrul Național Craiova – Staatstheater Braunschweig (joi, 16.04, ora 21.00, Sala Mare, spectacol în română și germană, cu supratitrare în engleză), “FEN FIRES” de Nino Haratischwili / Deutsches Theater din Berlin și Teatrul Național Slovac din Bratislava (vineri, 17.04, ora 18.00, Sala 2, spectacol în germană și slovacă, cu supratitrare în engleză), “I’M AFRAID WE KNOW EACH OTHER NOW” de Ivor Martinić / Gavella Theatre, Zagreb (vineri, 17.04, ora 21.00, Sala Mare, spectacol în croată, cu supratitrare în engleză), același text fiind subiectul unui spectacol complet diferit, prezentat de Theater und Orchestra Heidelberg (sâmbătă, 18.04, ora 18.00, spectacol în germană, cu supratitrare în engleză).

Articolul precedentLiv Warfield urcă pe scena Festivalului JAZZ™
Articolul următorRectorul UVT propune crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică pentru zona de vest a țării

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.