Masă rotundă organizată de CCIAT pentru a căuta soluții la criza forței de muncă din Timiș!

CCIAT a organizat astăzi o masă rotundă, în contextul în care două mari complexuri energetice vor fi închise, iar peste 2.400 de salariați își vor pierde locurile de muncă. Angajatorii din Timiș vor putea astfel să aducă personal calificat în urma acestor disponibilizări. 

Angajatorii interesați pot făsi electricieni, sudori, lăcătuși, mecanici, mașiniști, excavatoriști, vulcanizatori, precum și salariați cu studii superioare în domeniile tehnic și economic.

Camera de Comerț din Timiș, cu sprijinul Î.P.S Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, a organizat astăzi  un eveniment destinat angajatorilor din județul Timiș ce caută personal calificat, sub genericul: SOLUȚII CONCRETE PENTRU CRIZA FORȚEI DE MUNCĂ CALIFICATĂ DIN JUDEȚUL TIMIȘ.

Oarecum sunt inițiatorul acestei întâlniri. Eu am trăit mai bine de 10 ani în Gorj și cunosc situația de acolo relativ bine. Am auzit că sunt posibilități de disponibilizare a unui număr important de oameni din acea zonă, văzând că aici la marginea de vest a României tot se pleacă din țară, am preluat și eu deviza ostașilor români de la Oituz și de la Mărășești în care au spus ”pe aici nu se trece” și atunci aș vrea să fim un punct de oprire a forței de muncă românești care pleacă în străinătate pentru că este de lucru și la noi în țară. Aș vrea să prezentăm forța de muncă ce este disponibilă în județul Gorj și aș vrea să menționez că sunt foarte mulți oameni calificați, electricieni, lăcătuși, ingineri, care ar putea să lucreze în această zonă a Banatului.  Totodată încercăm să ducem acolo investitori”, spune mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan.  

Acest eveniment s-a organizat din dorința de a fi aproape de mediul de afaceri pe care îl reprezentăm, pentru a rezolva cât se poate criza forței de muncă în județul Timiș. Noi Camera de Comerț ne-am preocupat ca înafară de atragerea forței de juncă în județul Timiș să promovăm, respectiv să atragem investiții străine atât în județul Timiș cât și în întreaga Românie. Ne preocupăm să realizâm un echilibru pe piața muncii la nivel național, atât să aducem forță de muncă în județul Timiș, cât și la nivel național, să aducem investiții străine. Ce se întâmplă astăzi este un eveniment premieră, dorim însă să ia amploare și să organizăm mai multe și la celelalte Camere de Comerț din țară”, spune Florica Chiriță, director CCIAT.

La eveniment au participat reprezentanții celor două societăți energetice, oficiali ai administrației publice din județele Timiș și Gorj, Camera de Comerț și Industrie Gorj, directori de instituții publice din domeniul forței de muncă (A.J.O.F.M. Timiș, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș), asociații și cluburi ale oamenilor de afaceri străini. La dezbatere a participat însă și secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan.

Așa cum știți tranziția în sectorul energetic de la energia clasică la un alt tip de energie pe care marea majoritate ne-o dorim, energia curată, este o certitudine. În acest context tot o certitudine o reprezintă faptul că aceste companii producătoare de energie electrică vor exista în continuare, dar este un moment zero. Din păcate această tranziție se face cu momente dureroase. Pentru companii, unul dintre cele mai dureroase momente îl reprezintă procesul de disponibilizare. Acest proces nu numai că este o greutate în sine să dai oameni afară, reprezintă poate cea mai mare pierdere pentru companie. Prin criteriile care se stabilesc se disponibilizează oameni foarte valoroși. Apreciem deosebit de mult inițiativa, este pentru prima oară când se întâmplă așa ceva. Angajatorii să aibă încredere în ofertă, sunt oameni foarte bine pregătiți profesional”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here