Miniştrii lui Cioloş trec printr-o „sesiune de pregătire” în vederea audierilor din Parlament. Plenul reunit, convocat marţi

comisia-juridica-razvan-chirita

O parte a miniştrilor Cabinetului Cioloş au venit, luni dimineaţa, la Parlament, unde li s-a pus la dispoziţie un birou, fiind pregătiţi pentru procesul audierilor din comisiile de specialitate de către ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Având în vedere că marea majoritate a noilor miniştri nu au experienţă politică, liderii din Parlament au decis să susţină cu aceştia o „sesiune de pregătire”, în care le va fi explicat procesul audierilor din comisiile de specialitate. Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că o problemă a noilor miniştri este că nu cunosc procedurile parlamentare, dar şi că ar putea avea „emoţii” în timpul audierilor.

Miniştrii lui Cioloş vor fi pregătiţi pentru audieri de către ministrul propus pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, fost expert în cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Sesiunea are loc într-un birou pe care conducerea Parlamentului l-a pus la dispoziţia miniştrilor, lângă biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aceştia putându-l folosi pe tot parcursul zilei. La biroul lui Valeriu Zgonea a sosit, luni dimineaţa, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Audierile vor începe la ora 13.00 şi vor dura, potrivit programului oficial, până la ora 21.00. Surse politice au declarat, însă, pentru MEDIAFAX, că programul se poate prelungi, însă, până la ora 23.00.

Primul care va fi audiat, la ora 13.00, este Petre Tobă, candidat pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, care va fi prezent la comisia de apărare, urmat de Mihnea Motoc, propus pentru portofoliul Apărării.

Tot începând cu ora 13.00-14.00 vor fi audiaţi la comisiile de politică externă şi comisia românilor de pretutindeni, candidaţii pentru funţia de ministru al Externelor, Lazăr Comănescu, şi pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţiile cu românii din diaspora, Dan Stoenescu.

Audierile pentru restul candidaţilor vor avea loc de la ora 15.00 şi, potrivit programului, ar urma să se încheie la ora 21.00, ultimul pe listă fiind ministrul desemnat al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Potrivit regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.

Plenul celor două Camere a fost convocat marţi, ora 10.00, când vor fi dezbătute lista şi programul de guvernare şi va fi dat votul de încredere al Legislativului.

(Sursa:www.mediafax.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here