Ministrul Agriculturii, la USAMVB Timișoara! A prezentat prioritățile agriculturii românești, printre care și planul de desecare și drenaj

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a fost prezent astăzi la Timișoara, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României”, unde a prezentat în fața fermierilor din vestul țării, planul de relansare economică a României, în domeniul agriculturii.

”Nu putea fi alt loc intr-o zona performanta a agricultuii romanesti, cum este Banatul in care un ministru al agriculturii sa prezinte viziunea, pe termen mediu si lung, legata de perspectivele si de dezvoltarea agriculturii si industriei alimentare romanesti decat intr-o universitate, alaturi de fermieri performanti. Educatie si incredere, sunt doua elemente esentiale, fara de care nici societatea si nici agruicultura romaneasca nu pot sa performneze. De aceste doua elemente avem nevoie, trebuie sa le redobandim. In ultima perioada am pierdut increderea in noi si intre noi si am pierdut increderea in educatie. Sigur ca anul acesta e unul mai deosebit. Din pacate peste criza generata de evolutia pandemiei Covid s-a suprapus o secetea extrema cum nu a mai fost de 40-50 de ani, dupa cum ne spun specialistii. In ultima luna au mai aparut si alte fenomene care au produs pagube nu numai agriculturii. Trebuie sa acceptam ca suntem o agricultura meteo-dependenta si acest lucru trebuie sa il schimbam. Anul acesta daca nu s-ar fi intamplat nimic trebuia sa lucram impreuna, cei din minister, mediul asociativ, mediul universitar, pentru ca nu poti face agricultura performanta fara cercetare si invatamant performant. Trebuia sa lucram la Planul National Strategic, adica, cum vom finanta agricultura romanmeascva pe urmatorii 7 ani, ce masuri continuam, la ce masuri renuntam pentru ca nu si-au aratat efectul benefic si cu ce alte scheme si masuri venim in plus pentru a ajunge unde ne dorim”, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Pe langa faptul ca Universitatea este una foarte deschisa nu numai prin faptul ca studiem in romana, engleza, franceza, dar avem si studenti din 22 de tari. In aceasta Universitate se formeaza ambasadori pentru cei care vor fi specialisti in alte tari si in Romania, si faptul ca am primit aceasta propunere si ne simtim parte din acest proiect pentru sustinerea agriculturii arata ca suntem o universitate deschisa, de mare perspectiva, care a progresat si va progresa, care a investit si vom investi inclusiv in aceste spatii in care sa ne putem intalni si sa ne putem exprima. Universitatea noastra, prin parteneriatele care le are isi doreste sa fie o universitate antreprenoriala prin faptul ca dorim sa investim mai mult in studentii nostri pe ceea ce inseamna activitatea de practica”, spune rectorul USAMVBT, Cosmin Popescu.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timișoara și Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă au organizat o întâlnire în care au fost prezentate și dezbătute viziunea și programele de dezvoltare strategică a agriculturii în Planul de Relansare Economică a României.

In planul prezentat de ministrul Adrian Oros se numară modernizarea și extinderea amenajarilor hidroameliorative din sud – vestul României, reabilitarea infrastructurii de desecare la nivel național și extinderea sistemului de irigații locale printr-o schemă de ajutor de stat, proiect realizat de Clubul Fermierilor Români împreună cu USAMVB, care a stat la baza includerii programului național de desecare și drenaj în Planul de Relansare Economică a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.