Moldovenii din Timișoara au sărbătorit Ziua Basarabiei

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara organizează cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Cultural “Zilele Basarabiei”. Astfel, în perioada 27 – 31 martie festivalul reunește artiști, scriitori, actori, regizori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești, România și Republica Moldova, promovând cultura, gastronomia și tradiția românească.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc ieri de Ziua Unirii Basarabiei cu România, la ora 18.00, în Piața Victoriei, printr-o proiecție pe clădirea Operei și printr-un spectacol cu lampioane. Reamintim, deputatul PMP Timiș, Cornel Sămărtinean, a votat la mijlocul lunii martie în favoarea proiectului de lege pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională. Proiectul a trecut cu 260 de voturi pentru, unul împotrivă și șase abțineri.

Marți, 28 martie, de la ora 18.00, în Aula Magna a Universitatii de Vest din Timișoara, va fi proiectat filmul „Variațiuni pe un nume – Nicolae Simatoc”, regizat de Violeta Gorgos. Filmul este un documentar despre primul român, care a reușit să depășească obstacolele vieții și să ajungă să joace pentru F.C.Barcelona. Intrarea este liberă.

Miercuri, între orele 12.00 – 14.00, OSB Timișoara organizează în parteneriat cu cei de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, evenimentul „Basarabia prin ochii copiilor”, destinat elevilor din clasa a IV-a. Voluntarii din cadrul organizației le vor vorbi copiilor despre Basarabia, despre locurile frumoase și oamenii buni la suflet de acolo, despre gastronomia delicioasă și bomboanele dulci de la „Bucuria”, prezentându-le imagini, filmulețe și servindu-i cu bunătăți din Basarabia.

Tot miercuri, de la ora 19.30, în Club D’arc, va fi proiectat filmul ”Afacerea Est” în regia lui Igor Cobîleanski. Intrarea este liberă. Pentru cei care nu cunosc limba română, vor fi subtitrări în limba engleză.

Vineri, 31 martie, de la ora 22.00, în Club No Name va concerta „Zdob și Zdub”. Pentru achiziționarea biletelor, accesați www.lupulalb.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here