Arheologii Muzeului Național al Banatului, împreună cu specialiștii de la Direcția Județeană de Cultură, Muzeul de Istorie și Etnografie din Lugoj și Universitatea de Vest din Timișoara, au descoperit două morminte de incinerație, unul cu trei vase, cel de-al doilea cu un vas, din perioada anului 1400 î.CH.

Vasele au fost scoase la lumină pe sit-ul arheologic, reprezentat de tumulul numit Gramurada de la Jupani, satul Susani, comuna Traian Vuia din județul Timiș. Săpătura de anul acesta, din acea zonă, a început în 6 iulie și s-a încheiat în 31 iulie.

Descoperirile cele mai recente se adaugă celor din 2019, când a mai fost găsit un mormânt de incinerație cu patru vase. Informațiile obținute până acum de echipa de specialiști, prin datarea cu izotopul C14, arată că mormintele aparțin unei perioade în care Banatul era locuit de populații ce aparțineau de perioada târzie a Epocii Bronzului.

Atât descoperirile de anul acesta cât și cele de anul trecut sunt analizate în această perioadă, procesul de restaurare a vaselor a început, urmând ca rezultatele să fie ulterior prezentate.

Echipa de specialiști care a efectuat săpăturile de la Susani este condusă de cercetătorul Dragoș Diaconescu, de la Muzeul Național al Banatului. Din ea mai fac parte arheologul Victor Bunoiu – Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, arheologul Răzvan Pinca – Muzeul de Istorie și Etnografie din Lugoj și conf. univ. dr. Dorel Micle – Universitatea de Vest din Timișoara.

Articolul precedentUniversitatea Politehnica a lansat, în premieră, o consultare publică internă pentru stabilirea modului de desfășurare a cursurilor
Articolul următorDaniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.