NIS PETROL a pierdut lupta cu agricultorii

Judecătoria Sânnicolau Mare a publicat motivarea sentinței în Dosarul 1072/295/2015, în care una dintre cele mai mari companii agricole din România, EMILIANA WEST ROM SRL, a câștigat procesul intentat de NIS PETROL SRL, societate deținută de rușii de la Gazprom. Procesul a venit după ce EMILIANA WEST ROM, prin directorul administrativ Sebastiano Stoppa, a decis să nu permită companiei petroliere să intre pe o suprafață foarte mare de teren agricol pentru a realiza operațiuni de prospecțiune și explorare petrolieră. NIS Petrol a încălcat fără drept în nenumărate rânduri proprietatea Emiliana West Rom, alaturi de multe alte proprietăți agricole ale localnicilor, dar în cele din urmă compania a fost obligată de instanță să nu mai distrugă pământurile de la Dudeștii Vechi – Valcani.

Printre altele, magistrații Judecătoriei Sânnicolau Mare au constatat că NIS Petrol nu întrunește condițiile legale pentru a beneficia de dreptul de servitute legală instituit de Legea Petrolului. Potrivit instanței, acesta nu este un drept absolut care permite titularilor acordurilor petroliere de concesiune să pătrundă pe și să folosească terenurile proprietate privată în orice mod, la libera lor alegere. Ci, mai degrabă, acest drept este acordat doar: ”Asupra terenurilor (…) necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare și asupra terenurilor necesare oricăror activități pe care acestea le implică (…). Ori, acest drept de servitute legală este, în fapt, un drept de trecere ce se instituie doar asupra terenurilor absolut necesare desfășurării normale a activității de explorare sau exploatare, iar trecerea trebuie să se realizeze în așa fel încât să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra terenului ce constituie fondul aservit.”

Servitutea instituită prin art. 7 din Legea Petrolului nu poate produce efecte dacă titularii acordurilor petroliere nu au cel puțin un drept de folosință dobândit anterior conform art. 6 din aceeasi lege.”Pentru a ajunge le terenurile asupra cărora ai deja un drept de folosință și pentru a le putea exploata în mod optim se poate beneficia de o servitute legală, cu respectarea întocmai a condițiilor legii, printr-un acord încheiat cu proprietarul și în urma unei despăgubiri prealabile. Aici sunt câteva puncte cheie. Primul se referă la interpretarea corectă a legii, aspect confirmat de instanța din Sânnicolau Mare prin sentință și subliniat în motivare, respectiv în prima fază un titular de concesiune petrolieră trebuie să obțină un drept în baza articolului 6 din Legea Petrolului (n.b. Legea nr. 238/2004), prin cumpărare, închiriere sau altele asemenea. Articolul 7 din aceasta lege se aplică doar dacă titularul concesiunii petroliere nu poate ajunge în mod direct și nu poate folosi în mod direct terenurile obținute în baza articolului 6. NIS a invocat articolul 7 ca argument fundamental, dar instanța adoptând interpretarea noastra a constatat că această companie nu avea niciun drept în baza articolului 6, adică nu a obținut nicio folosință, nicio proprietate asupra terenurilor; nu a încheiat niciun acord cu proprietarul, ba chiar proprietarul, Emiliana West Rom S.R.L., s-a opus; nu a plătit nicio despăgubire prealabilă. De asemenea, NIS Petrol nu a putut demonstra că terenurile pe care dorește să intre reprezintă cea mai mică atingere adusă dreptului de proprietate a Emiliana West. Concret, NIS Petrol trebuia să arate că vrea acces pe acele terenuri pentru a ajunge la cele pentru care deja a obținut folosința în baza art. 6 din Legea Petrolului și că accesul solicitat reprezintă minima ingerință, pentru că altfel ar fi vorba despre o expropriere în fapt, care este interzisă atât de Convenția Europeană a Drepturilor Omului cât și de legile interne ale României. De asemenea, pentru a opri abuzurile NIS Petrol, care a intrat în mod arbitrar pe terenurile aflate în proprietatea sau folosința Emiliana West Rom, fără a aștepta hotărârea instanței, am introdus o cerere de ordonanță președințială. Și de data aceasta magistrații Judecătoriei Sânnicolau Mare ne-au dat câștig de cauză și au interzis accesul NIS Petrol, precum și a tuturor contractanților săi pe terenurile Emiliana West Rom. Considerăm că argumentele noastre, confirmate de instanțele de judecată, reprezintă un punct important de sprijin pentru comunitatea locală care se poate folosi de aceasta pentru a stopa alte abuzuri ale companiei petroliere. Important este ca localnicii să conștientizeze că pot lupta cu succes pentru drepturile lor, legea fiind de partea lor ”, a declarat Ion Alexandru, avocat la SCA Chiuariu & Asociații din București.

De asemenea, Sebastiano Stoppa a adăugat: “Conștientizăm efectul pozitiv pe care hotărârile instanțelor din Sânnicolau Mare îl vor avea în a proteja comunitatea locală de conduita abuzivă a NIS Petrol. Succesele obținute sunt foarte importante pentru Emiliana West Rom și pentru buna dezvoltare a societății, dar reprezintă și un punct de referință pentru localnicii din Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche sau Teremia Mare ca să poată scăpa de amenințările ilegale ale NIS Petrol. Petroliștii îi amenință pe locuitori că dacă nu le permit accesul contra unei despăgubirii ulterioare derizorii îi vor obliga la despăgubirii fabuloase de 1.170 Euro pe oră, nefundamentate juridic în niciun fel. Dezvoltarea comunității locale este în pericol dacă autoritățile locale și cetățenii nu vor lua atitudine. Agricultura reprezintă principalul pol de creștere economică din zonă și oferă de asemenea numeroase locuri de muncă. Industria petrolieră nu va face decât să polueze zona și să crească profiturile NIS Petrol fără vreun beneficiu real pentru comunitatea locală. Sperăm în continuare ca instanțele să înțeleagă raționamentele noastre și să aplice în mod corect și echitabil prevederile exprese ale Legii Petrolului ”.

Emiliana West Rom este o societate axată pe agricultură vegetală, zootehnie, îmbunătăţiri funciare şi depozitare. Compania deține în portofoliu o suprafață de peste 13.000 ha teren agricol, cel mai mare siloz ecologic şi unicul de acest fel din Banat, fiind în acelasi timp şi cea mai mare fermă de creştere de vaci de carne din rasa Limousine, 1.400 de capete, din Europa de Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here