Deputatul PNL de Timiș, Marilen Pirtea vorbește despre noile restricții impuse de autorități.

„Introducerea restricțiilor prin carantina adoptată în localitățile cu incidența infectărilor SARS-CoV-2 mai mare de 7,5 la mie, presupune noi reguli, care trebuie respectate. Solidaritatea și respectarea tuturor recomandărilor medicale și de conduită în spațiul public, din această etapă a pandemiei, sunt esențiale. În același timp, constatăm intensificarea reacțiilor individuale față de restrângerea programului magazinelor (după ora 18), ori față de limitarea circulației publice (după ora 20), care indică o anumită agitație, legată de restrângerea condițiilor pentru confortul cotidian și pentru continuarea rutinelor cu care populația a fost obișnuită”, remarcă deputatul liberal Marilen Pirtea.

Pirtea consideră că după Sărbătorile Pascale numărul cazurilor de COVID va crește și consideră că programul magazinelor ar trebui prelungit.

„Pentru perioada Sărbătorilor Pascale, atât pentru Paștele catolic, cât și pentru Paștele ortodox, este previzibilă multiplicarea situațiilor de aglomerație, de încălcare a distanței pandemice minime din spațiile comerciale, chiar o anumită panică legată de aprovizionarea specială cu produse de sezon. În acest context, merită să ne gândim că programul spațiilor comerciale poate fi prelungit, chiar până la eliminarea restricțiilor de program, în paralel cu introducerea unor măsuri asiguratorii prin care magazinele își vor restrânge numărul de coșuri și cărucioare disponibile la intrări, pentru a fi respectat numărul maxim de persoane admise în magazine, calculat în funcție de suprafața lor utilă. Astfel de măsuri, dublate de respectarea strictă a obligativității în purtarea măștilor medicale și în termoscanare, pot asigura o respectarea a siguranței epidemiologice, fără să fie redus programul de funcționare al magazinelor”, afirmă deputatul Marilen Pirtea.

Deputatul PNL de Timiș, Marilen Pirtea propune noi soluții pentru traversarea perioade de carantinare.

„În plus, tot pentru o rapidă intervenție în cazul localităților cu incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 mai mare de 7,5 la mie, pentru susținerea segmentului din economia locală atât de greu încercat prin impunerea interdicțiilor, cel format din hoteluri, restaurante și cafenele, se poate gândi o soluție realistă de schimbare a formatului pentru compensațiile financiare acordate de stat (despăgubiri pentru reducerea activității – Ordonanța de Urgență 10/2021). Astfel, raportarea la un număr mediu de angajați pe care aceste societăți comerciale îl aveau în 2019, înainte de pandemie, ar conduce la o măsură mai eficientă a compensării pierderilor. De ce să înlocuim criteriul cifrei de afaceri? Pentru că este un criteriu deseori inconsistent pentru HoReCa, nerealist. Numărul de angajați dinainte de pandemie este măsura exactă a mărimii unei afaceri în HoReCa, a dinamicii și corectitudinii acesteia, pentru toate societățile unde managementul a procedat legal și și-a înregistrat toate contractele de muncă la ITM, iar compensațiile pentru pierderile datorate interdicțiilor din pandemie, calculate pe baza acestor cifre – număr de angajați înainte de pandemie – ar putea constitui astfel o bază mai realistă a ajutorului de stat”, conchide deputatul PNL Timiș, Marilen Gabriel Pirtea.

 

Articolul precedentNumărul cazurilor de coronavirus ramâne constant! Peste 6.000 de noi infectări, raportate de autorităţi
Articolul următorRestricții de circulație pe strada Grigore Alexandrescu! În zonă se lucrează până la vară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.