Nu reții informații sau uiți des lucruri? AFLĂ activitatea care te scapă de aceste probleme, conform cercetătorilor!

Ne place să credem că memoria este un indicator cheie al abilităților noastre intelectuale, fiind legată strâns de rațiune. Până la urmă, ea este cea care ne diferențiază de celelalte specii, nu-i așa?

Din păcate, studiile recente au arătat că anumiți factori, cum ar fi emoțiile, stresul, alimentele și hormonii, pot avea un impact uriaș asupra modului în care ne amintim informațiile. În vreme ce ne este greu să ținem sub control cei mai mulți dintre acești factori, știința vine și cu o soluție neașteptată care ne poate îmbunătăți considerabil capacitatea de a reține: muzica. Dar ce gen?

De ce uităm și cât de normală este uitarea

Uitarea reprezintă un proces integrant al memoriei, care face posibilă funcționarea eficientă a acesteia. Specialiștii sunt de părere că uităm din două motive. În primul rând, informația pe care încercăm să ne-o reamintim nu mai este disponibilă pentru că respectivele amintiri au dispărut. Această situație este specifică memoriei de scurtă durată.

Altfel spus, orice informație pe care o aflăm lasă o anumită urmă chimică în creier. Pe măsură ce timpul trece, ea se estompează, până la dispariție. Memoria are o capacitate limitată de stocare, iar când pragul este depășit, vechiile informații sunt înlocuite cu cele noi.

Al doilea motiv are legătură cu memoria de lungă durată. Aici, informațiile deja stocate interferează cu cele noi. Astfel, ajungem să uităm, ne amintim distorsionat amintiri mai vechi, memorăm greșit ori nu reușim să reținem din cauza volumului mare de informații vechi.

Cum și ce fel de muzică ajută memoria

Dopamina și serotonina joacă un rol important în formarea memoriei și, da, ambii neurotransmițători pot fi influențați de muzică. Prin urmare, dacă asculți muzica adecvată, memoria va fi ajutată să funcționeze la capacitate maximă, spun oamenii de știință.

Un studiu interesant arată că ascultarea operei „Spring” a lui Vivaldi poate stimula atât atenția, cât și memoria. Participanții la această cercetare au audiat „Four Seasons”, dar prima parte s-a dovedit a fi mai benefică în ceea ce privește proprietățile sale de îmbunătățire a memoriei.

Poți face și tu asta acasă, cu ajutorul căștilor sau a unui sistem audio de calitate, pe care să îl instalezi în locuință, dacă îți dorești ca toți membrii familiei să se bucure de beneficiile muzicii. Găsești aici boxe profesionale, care îți vor îmbunătăți considerabil experiența.

Dar seria de studii neurologice nu s-a limitat doar la operele lui Vivaldi. Unii oameni de știință au descoperit că muzica lui Mozart îmbunătățește semnificativ capacitatea de a rezolva corect sarcinile.

Toate aceste studii arată că muzica are un impact clar asupra memoriei și atenției. Muzica ambientală și cea clasică, fără versuri, se dovedesc a fi cele mai bune în acest sens. Ele îmbunătățesc starea de spirit și relaxează mintea.

Iată că, deși efectele relaxante ale muzicii erau deja cunoscute, cercetăriile recente arată că ea are și efecte de îmbunătățire a memoriei, stimulând diverse părți ale creierului. Fiindcă muzica este capabilă să crească puterea de învățare și memorare, atât pentru oamenii sănătoși, cât și pentru cei care suferă de boli precum Alzheimer și Parkinson, specialiștii recomandă să ne facem un obicei din a asculta piese relaxante, indiferent că suntem la birou, în mașină sau în propria locuință.

Sursa foto: Shutterstock.com
Referinte: www.thehealthy.com/mental-health/classical-music-effects/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here