Zilele Culturii Maghiare este o manifestare cultural-artistică care s-a impus de-a lungul celor deja opt ediții desfășurate la Timișoara.

Miza acestui festival este una relevantă pentru că evenimentul în sine reflectă și consolidează cultura comunității maghiare din Timișoara în acest spațiu multicultural specific orașului. Fiecare ediție a Zilelor Culturale Maghiare de la Timișoara s-a bucurat de succes, aducând laolaltă fie membrii ai comunități alăturui de locuitorii orașului, dar și turiști.

Anul acesta, festivalul va marca cea de-a noua ediție. În cadrul manifestării, se vor desfășura activități diverse de la promovarea culturii maghiare, la sport, protecția mediului înconjurător, dezvoltarea unui stil de viață sănătos, dar mai ales toleranța interetnică. Organizatorii vor pune accent, ca în fiecare ediție, pentru ca în cadrul festivalului programele să fie educative, dar și promovarea voluntariatului. Cultura este cel mai important liant între comunități și consolidează relațiile interetnice. În diverse spații ale orașului, vor avea loc expoziții de artă, cercuri literare si spectacole culturale. Un aspect important va fi implicarea publicului prin intervenții culturale, mediere culturală și accesibilizarea conținuturilor culturale.

Implicarea publicului se va realiza prin evenimente interactive de genul flash-mob, competiții, jocuri, activități interactive precum concursuri, quiz-uri și altele. De asemenea, vor avea loc concerte pop-rock cu trupe din Ungaria și din Ardeal, muzică și dansuri populare maghiare, gastronomie maghiară, târgul meșteșugarilor cu produse manufacturate, ateliere și activități pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, sport și spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria și Timișoara.

Spectacol de poezie cu Horányi László: Ia-mă pe brațele tale, timp… din poemele lui István Sinka

Vineri 27 septembrie, 16:00-17:00. La Centrul de Proiecte, Str. Vasile Alecsandri nr. 1. Organizator Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

Despre eveniment, László Németh: ”Sinka: poate omul de astăzi să facă ceva cu poezia lui? Înțelege acest sunet al iadului? Poate el să experimenteze capcanele teribile ale călătoriei prin care băiatul din Salonta, descendent de păstor, constrâns să devină cioban, dar cu spirit șamanic, a ajuns la rangul de poet recunoscut? Dar să nu fim cârcotași: pentru sufletele care sunt încă atât de tinere și receptive la poezie, operele ciobănașului negru, poezia și literatura oferă valori universale – atemporale chiar și astăzi, în orice moment. Talentul său este încă acolo, în rând cu Cântecul de păstor a lui Illyés, printre Lajik Ács și György Mados, ale căror nume le cântă în poeziile sale pentru satisfacție.”

DISRUPTION – Expoziție colectivă a artiștilor plastici maghiari

De vineri, 27 septembrie, până duminică, 29 septembrie, între orele 19:00-20:00. La Centrul de Proiecte, Str. Vasile Alecsandri Nr. 1.

Printre lucrările selectate, puteți vedea lucrările unor artiști deja recunoscuți și lucrările unor artiști tineri, talentați. Vor participa și artiștii care nu sunt cunoscuți sau văzuți în această formă de către publicul maghiar. Tema comună este „disruption”, adică perturbarea, descompunerea sau dezintegrarea, care este un proces necesar pentru reînnoire și reconstrucție. Lucrările sunt caracterizate prin varietatea tehnicilor și genurilor.

Vor expune artiștii: Bajkó Attila, Bandi Szidonónia, Farkas Endre, Fodor Zsuzsanna, Gábor Zoltán, Gőurean Cristina, Gidó Zoltán, Jakabházi Sándor, Lihor Laza Eva, Makai Mercedes Mónika, Mátyás László, Mátyás Zsolt Imre, M Kis Hedy, Marosan-Micota Ildikó, Nagy Attila, Nagy Deborah, Neagu Ecaterina, Novak Nora, Paree Hahn Magdalena, Pataki Ana-Maria, Toronyi Pál, Tar Béla, Vajda Boróka

Păstrarea valorilor noastre

Sâmbătă, 28 septembrie, între orele 11:00-13:00, la Centrul de Proiecte, Str. Vasile Alecsandri nr.1 Organizatori Asociația pentru Valorile Maghiare din Banat și Asociația Bastion-Várbástya Egyesület.

Cerc literar. Prezentare de carte György Vajda

Sâmbătă, 28 septembrie, între orele 14:30-16:00, la Centrul de Proiecte, Str. Vasile Alecsandri nr. 1. Organizator Asociația Bastion-Várbástya Egyesület. Moderator Péter Tamás.

György Vajda se prezintă la Timișoara cu cartea sa Ultimul vagon – Povești din trecutul recent. Într-un peisaj profund transilvănean, ceea ce s-a întâmplat în secolul al XX-lea s-ar fi putut întâmpla, s-ar fi putut întâmpla în poveștile acest cărți, cu eroii și contra eroii săi însetați de libertate, în amurgul tavernelor. Scrierile lui György Vajda din Târgu Mureș ne poartă la frontiera interesantă a jurnalismului și a literaturii.

Cerc Literar. În Grădina Zânelor cu Mária Botházi

Sâmbătă, 28 septembrie, între orele 16:00-17:00, la Centrul de Proiecte, Str. Vasile Alexandri Nr. 1

Mari Botházi trăiește în Transilvania și observă viața transilvăneană din interior, în scrierile, este prezent universul transilvănean. În scrierile sale, sunt prezente umorul, ironia, remarca acidă, sentimentele și gândurile rostite și nerostite, dar și multe specificități. Moderează Boglárka Marossy.

Seară de improvizații. Seara în care se poate întâmpla orice

Sâmbătă, 28 septembrie, între orele 19:00-20:30, la Centrul de Proiecte, Str. Vasile Alecsandri nr. 1.

Există un loc și există o seară în care se poate întâmpla orice. Și există o echipă de actori care, din obstacole și provocări, găsesc pentru public o rezolvare a situațiilor prin râs sau orice altă formă de teatru. Actorii Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, sub îndrumarea regizoarei Emőke Kedves, vor oferi o seară de improvizații, o Seară în care se poate întâmpla orice. Organizator Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara.

Cerc Literar cu Melinda Mátyus și József Andrásy

Duminică, 29 septembrie, între orele 10:30-11:45, la Centrul de Proiecte, Str. Vasile Alecsandri nr. 1.

Printre prozatorii care lucrează la Timișoara ne reîntâlnim cu doi autori excelenți: Melinda Mátyus și József Andrásy, ambii lucrând în prezent la romane. Titlul provizoriu al romanului Melindei Mátyus, a cărui acțiune se petrece în Chibed și Banat, este Catastif, iar titlul romanului de aventură și de epocă al lui József Andrásy este O altă viață.

Ghidul Banatului , lansare de carte

Duminică, 29 septembrie, între orele 12:00-13:00, la Centrul de Proiecte, Str. Vasile Alecsandri nr. 1

Ghid de călătorie Banat, de István-László Balász este o adevărată comoară pentru călători, fie că este vorba de exploratori individuali, excursii în familie sau excursii de grup. Ghidul este extrem de util pentru cei care își doresc să viziteze Banatul istoric. Volumul este ilustrat și prezintă informații despre trecutul așezărilor, despre natură, precum și despre patrimoniul cultural din zonă. Evenimentul va fi realizat de Organizația Tinerilor Maghiari din Timișoara.

„Cum se nasc revoluțiile?”reflecții înainte de împlinirea a 35 de ani de la Revoluția de la Timișoara

Duminică, 29 septembrie, între orele 13:300-15:00, la Centrul de Proiecte, Str. Vasile Alecsandri nr. 1

Barna Bodó discutăcu György Mandics despre Revoluția de la Timișoara.

Catan – Campionat de jocuri de societate, ediția a III-a

Duminică, 29 septembrie, între orele 16:00-20:00, la Centrul de Proiecte, Str. Vasile Alecsandri nr. 1

Campionatul Catan se adresează atât jucătorilor veterani cât și celor interesați. Vârsta minimă este de 14 ani. Câștigătorii vor fi anunțați după trei runde de 50 de minute. Ediția organizată de Organizația Tinerilor Maghiari din Timișoara.

Asociatia Bastion Varbastya a fost înființată în anul 2016 cu scopul de a susține și a promova valorile culturale ale minorităților etnice din Banat, în special cele ale minorității maghiare, precum și promovarea dialogului intercultural. Organizarea Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara este unul dintre obiectivele culturale principale ale asociației. Membrii fondatori sunt persoane fizice, reprezentanți ai ONG-urilor, ai instituțiilor culturale, educaționale și politice din Timișoara. Pe lângă festival, Asociația Bastion Varbastya organizează și Turul Ciclist Cultural Bartók, pe ruta Timișoara – Szeged – Timișoara cu mai multe opriri, programe culturale și gastronomice bogate. De asemenea, Asociația organizează la sediul Casei Maghiară din Timișoara evenimente culturale, lansări de carte, programe pentru tineret, evenimente culturale. În colaborare cu Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, sunt prezentate și spectacole de teatru.

Se închide Parcarea Modex

În plus, timp de șase zile, în parcarea Modex, din centrul Timișoarei, nu se va mai parca. Acolo va fi unul dintre locurile de desfășurare a unei noi ediții a Zilelor Maghiare.

Articolul precedentÎn weekend va avea loc un târg de adopții pentru câini
Articolul următorUPT, cea mai bună dintre universitățile tehnice din România, în 2023, după numărul de autori citați

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.