În deschiderea anului universitar 2023-2024, comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara a avut onoarea de a întâmpina un invitat special al festivităților de astăzi, nume de referință în lumea literaturii și esteticii europene, Pascal Bruckner. Romancier și eseist francez binecunoscut mediilor internaționale, publicist de rezonanță al mai multor publicații prestigioase, precum Le Nouvel Observateur și Le Monde, Bruckner este cunoscut pentru analizele sale de profunzime asupra politicii, societății și culturii.

În cadrul primului eveniment din dimineața acestei zile, a avut loc ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum filozofului și scriitorului Pascal Bruckner, în semn de recunoaștere a rolului proeminent pe care acesta îl manifestă, ca personalitate de excepție a culturii universale, nume de referință în literatura și gândirea franceză și internațională.

În mesajul său, transmis public cu ocazia ceremoniei, rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea a subliniat:

„Pascal Bruckner este între primii care au avut curajul că compare totalitarismul de stânga cu cel de dreapta, într-o vreme când o asemenea abordare era de natură să stigmatizeze și să izoleze, cu efecte administrative ce s-au putut vedea în cariera profesională a celor puțini ce au denunțat ravagiile comunismului. Nu putem decât să aplaudăm claritatea morală și politică a mesajelor scrierilor lui Pascal Bruckner și să-i facem azi loc în aula universității noastre. Omagiem în persoana și opera lui Pascal Bruckner gândirea critică și independentă, neînregimentarea ideologică, curajul intelectual, frumusețea morală și puterea literaturii.

Astăzi, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum, Universitatea de Vest își exprimă recunoștința pentru exemplul pe care-l oferiți tinerei generații prin opera și atitudinea dvs. Suntem onorați de prezența dumneavoastră la Timișoara și ne bucurăm pentru integrarea dumneavoastră în comunitatea noastră academică. Vă dorim, domnule Pascal Bruckner, sănătate, energie și creativitate pentru mulții ani ce vor veni.”

Cuvintele adresate de prestigiosul scriitor Pascal Bruckner, în semn de mulțumire pentru conferirea titlului de Doctor Honoris Causa UVT, au adus un omagiu libertății și lecturii intelectuale, în Timișoara anului 2023, când comunitatea noastră desfășoară programul Capitalei Europene a Culturii:

„Mai întâi, multe mulțumiri pentru această distincție magnifică. Există o vârstă pentru onoruri și medalii. Dacă ele vă sunt atribuite prea devreme, par legate de întâmplare și nu de merit. Se cunosc mulți autori distruși de un premiu literar prematur, doborâți în elanul lor și incapabili să-și regăsească inspirația. Plouă cu gratificații peste cei mai vârstnici, poate pentru a-i consola că au îmbătrânit și pentru a le mulțumi că și-au cam încheiat socotelile cu viața. (…)
Sfidarea cea mare pentru un artist, un autor, un creator este reînnoirea de sine. De câțiva ani, atunci când încep o carte, mă întorc la rugăciunea lui Baudelaire : «Doamne, Dumnezeul meu! Dăruiește-mi harul de a crea câteva versuri frumoase care să-mi dovedească mie că nu sunt ultimul dintre oameni, că nu sunt mai prejos decât cei pe care îi disprețuiesc.»
Acestei rugăciuni eu îi mai adaug o frază: Doamne, îndură-te să fiu încă citit în România, până la ultima mea suflare!”.

În continuarea programului de astăzi, comunitatea academică din UVT a participat la Festivitatea de deschidere a anului universitar, un moment ceremonial mult așteptat și emoționant, mai cu seamă pentru studenții anului întâi. În cadrul acestei festivități, domnul Pascal Bruckner s-a adresat comunității UVT și invitaților prezenți în Aula Magna, susținând un pledoarie în favoarea gândirii critice și educației.

UVT l-a invitat pe scriitorul Pascal Bruckner să susțină și o conferință publică, acesta fiind un nou eveniment memorabil. Prestigiosul invitat ne va împărtăși gândurile și perspectivele sale fascinante în cadrul unei conferințe captivante cu titlul „Europa a iubit prea mult basmele”, un dialog care promite să ne provoace la reflecție și să ne inspire, moderat de profesorul Vasile Popovici. Conferința va avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, în această seară, de la ora 18.

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023. Acest eveniment este realizat cu sprijinul partenerilor: BCR, CTP, Linde și Bioclinica.

Articolul precedentUPT şi Asociaţia Salvați Patrimoniul Timișoarei activează emoţia nevoii de cultură
Articolul următorTopul Firmelor din județul Timiș, ediție aniversară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.