Peste 400 debranșări ilegale din cauza frigului din case. Încă un semnal de alarmă tras de Radu Țoancă

Consilierul local Radu Țoacă anunță o problemă mai puțin știută din mediatizatul caz Colterm. Sunt sute de debranșpri ilegale, toate semnalalte în ultimul timp. Cauza este… frigul din case și dorința oamenilor de a face ceva în privința asta.

”Din cele 4200 de branșamente ale Colterm din Timișoara – însumând 52 000 de abonați individuali- au fost verificate în ultima perioadă 1400 . Rezultatul acestei inventarieri parțiale – care se va finaliza în perioada următoare la toate branșamentele din oraș- a fost unul șocant : peste 400 de debranșări ilegale de blocuri întregi , apartamente sau case individuale . Din calculele specialiștilor au “ ieșit” din sistemul centralizat de termoficare fără să anunțe 10-12 000 de familii , care și-au montat centrală proprie pe gaz . Ritmul debranșărilor ilegale s-a intensificat în acest sezon rece, pentru că oamenii îngheață în propriile apartamente, copiii se îmbolnăvesc în școli, iar bolnavii în spitale , plătind prețul “ viziunii” primarului Fritz de a lăsa Colterm fără cărbune peste iarnă și apoi de a plafona temperatura din rețelele companiei pentru a face economii la gaz!”, spune Țoancă.

Acesta vorbește și despre cauze: „Ceea ce este însă cu adevărat periculos pentru timișorenii abonați la Colterm este totala incapacitate și neputință managerială a administrației care , în afară de gargară politicianistă ieftină, conform căreia alții sunt vinovați pentru dezastrul produs de ei (Guvernul, vechile partide politice, fosta administrație etc ), nu a livrat nimic concret care să salveze sistemul centralizat de energie din oraș. Nu au pus bazele unei noi companii locale care să preia, treptat , rețelele de distribuție, abonații, eventualele fonduri europene sau guvernamentale care se vor aloca în acest domeniu. Dacă mâine un municipiu de talia Timișoarei ar putea primi investiții europene sau guvernamentale pentru modernizarea sistemului energetic de 100 de milioane de euro, acești bani nu ar ajunge aici, pentru că nu există o companie locală fiabilă, o strategie coerentă în privința sistemului centralizat de energie termică, studii serioase și finanțabile de fezabilitate – nu din acelea produse de firmele useriste de apartament, cu zero angajați pentru sifonarea banului public!”, mai spune Țoancă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here