Planul profesorului Radu Şumălan (PMP) pentru satele din Timiş (P)

Profesorul universitar Radu Şumălan de la USAMVB Timişoara candidează pentru Consiliul Judeţean Timiş pe listele Partidului Mişcarea Populară (PMP). Având în spate o carieră didactică şi de cercetare desfăşurată la cel mai înalt nivel, Radu Şumălan vrea acum să pună umărul şi la binele judeţului. Profesorul de la USAMVB Timişoara nu numai că a identificat probelemele din mediul rural din Timiş, dar a găsit şi soluţii eficiente pentru combaterea lor.

De ce aţi intrat în politică?

Intrarea mea în ceea ce înseamnă voluntariat politic a fost determinată de lipsa de reacție a societății civile la problemele grave cu care aceasta se confruntă. Deși provin din mediul academic agronomic am foarte multe contacte cu spațiul rural – mici și mari fermieri, investitori, muncitori calificați și necalificați din agricultură, ingineri, profesori, doctori.

Care sunt problemele în mediul rural şi ce cauze le generează?

Probleme mediului rural românesc sunt multiple, toate extrem de importante, astfel că nu pot face o ierarhizare pe criteriul importanței acestora. Imi permit doar să exprim cîteva opinii, personale evident, legate de calitatea vieții în mediul rural și cauzele care o generează.

  • Majoritea comunităților rurale sunt sărace, autoritățile publice nu dispun de fondurile necesare dezvoltării, singura alternativă pentru îmbunătățirea calității vieții o reprezintă fondurile nerambursabile, naționale și europene,
  • Pentru a accesa fonduri nerambursabile instituțiile statului, persoanele juridice și fizice au nevoie de consultanță, iar consultanții ar trebui să asigure și managementul implementării proiectelor finanțate.

13340660_1091782550863044_446142769_o

  • Crearea de noi locuri de muncă la sate este direct legată de nivelul de calificare al personalului și infrastructura de transport existentă. Nivelul de calificare în mediul rural este redus iar infrastructura de transport modernă aproape inexistentă,
  • Creșterea gradului de ocupare al forței de muncă din sate deschide nevoia apariției de creșe, grădinițe și programe școlare after-school astfel copii ar beneficia de supraveghere și instruire atunci când părinții sunt la serviciu,
  • Condițiile de educație ale tinerei generații trebuie să fie identice la sat ca și la oraș, spații curate, infrastructură, personal calificat,

13349108_1091782467529719_1145762664_n

  • Fiecare comunitate rurală trebuie să beneficieze de acces la educație (grădinițe,școli) și sănătate (clinici),apă și canalizare, străzi și trotuare, acces la surse de informare ( internet, televiziune, biblioteca), locuri de muncă plătite decent.
  • Instituțiile statului ce activează în mediul rural trebuie să se consulte cu cetățenii sau reprezentanții acestora în luarea deciziilor și să manifeste trensparență în actul decizional.

Ce veţi face dacă veţi ajunge consilier judeţean?

Dacă prin votul acordat voi ocupa poziția de consilier județean din partea Partidului Mișcarea Populară, voi face toate demersurile ca ideile exprimate mai sus să devină realitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here