Pregătirile pentru Banat Agralim, pe ultima sută de metri! Când are loc evenimentul mult așteptat de fermierii din vestul țării?

Universitatea de Științe Agricole împreună cu Camera de Comerț din Timiș organizează în perioada 24 – 26 mai, în Campusul USAMVBT din Timișoara, cea de-a 17-a ediție a expoziției BANAT AGRALIM.

Manifestarea este organizată în colaborare cu Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” – Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, al Primăriei Municipiului Timișoara și al unor asociații profesionale de profil.

Tematica Expo Banat Agralim vizează promovarea şi evidenţierea performanţelor din domeniile: agricultură, creșterea animalelor, industrie alimentară și ambalaje, produse ecologice, cinegetică, cercetare-inovare-extensie universitară-finanțare, produse tradiționale.

Suntem la a 17-a ediție pe care o organizăm împreună cu USAMVBT. Este o colaborare extraordinar de bună. Numărul expozanților crește de la un an la altul. Despre ce se întâmplă anul acesta o să vă spun doar câteva cuvinte. Avem aproximativ 200 de expozanți, pe mai multe domenii. Asta înseamnă un număr foarte mare. Ne mândrim că sunt și producători de produse eco-bio, dar și micii meșteșugari ce au fost în fiecare an. Avem un eveniment care se numește Ziua Calului. Noi, CCIAT, ne-am străduit să fim aceiași parteneri care am fost până acum și firmele să fie împărțite jumătate-jumătate. Important este că am reușit, împreună, să atragem un număr mare de expozanți, ceea ce înseamnă că în județul Timis există un număr important de agricultori”, spune Florica Chiriță, președintele executiv al CCIAT.

Pe durata celor trei zile, publicul profesionist va putea participa la demonstrații „în câmp” cu mașini și utilaje agricole, prezentări de firmă și produs, seminarii cu tematică specifică. Pentru publicul larg, se organizează concursuri de echitație și dresaj canin, show-uri gastronomice, momente artistice.

E un eveniment la care noi, ca universitate, ținem foarte mult și vreau să apreciez, și anul acesta, implicarea în organizarea evenimentului a colegilor din Universitate și deopotrivă a celor din CCIAT. Vom avea evenimente frumoase, conexe. Se observă și, vreau să subliniez aici, necesitatea unei zone expoziționale pentru municipiul Timișoara și pentru județul Timiș. Avem nevoie de infrastructură expozițională, resursa umană o avem, experiența o avem, dar e important să pledăm pentru spații moderne, așa cum merita municipiul nostru și județul Timiș. Sunt câteva lucruri noi, sunt expozanți noi, de asemenea, o premieră din zona smart agriculture, și activități conexe, organizate de către studenți și nu numai, de asociații din zona sportivă. Sâmbătă și duminică sunt demonstrații de echitație, marcând Ziua Calului. Cred că publicul larg așteaptă aceste activități, pe lângă momentele culturale organizate”, spune Cosmin Popescu, rectorul USAMVBT.

Au fost mobilizate să vină să își prezinte rezultatele științifice, inovațiile pe care le-au produs și o eventuală consultanță cu titlul gratuit pentru fermieri. Pe lângă cele 3 stațiuni de cercetare care sunt în zonă și au mai participat la evenimentele noastre, la acest eveniment va mai fi prezentă Stațiunea de Cercetare de la Turda, care își va prezenta și hibrizii proprii – de porumb, porumb zaharat, soia. Vor mai fi prezente două stațiuni de cercetare, de la Miniș si Blaj, în cercetarea vie și vinificației. Stațiunea Lovrin va mai avea două workshopuri, unul pe nutriția plantelor, unde colegii noștri vor prezenta informații despre nutriția corectă și eficientă a plantelor”, spune Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin.

Vor fi cel puțin două firme și două asociații care vor face prezentări de rase de câini și demonstrații de dresaj. Vor mai fi și cei care vor prezenta oferta educațională, ca în acest fel să ne facem cunoscuți și din această perspectivă. Universitatea mai are și un stand în care este prezentată cercetarea științifică. Numărul de expozanți este cel mai mare de când se organizează acest tip de expoziție”, spune Stelian Acatincăi, Director General Administrativ USAMVB.

Organizatorii s-au străduit ca această nouă ediție a Expo Banat Agralim să aducă împreună științele vieții, iar expozanții vor încerca să demonstreze din plin acest lucru.

Program de vizitare: vineri și sâmbătă între orele 10.00 – 20.00, duminică între orele 10.00 – 18.00.

Intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here