rectorul-parsan-DSCF8159-1024x768

Câmp experimental unic în România, deținut de Universitatea de Agronomie din Timișoara. Este vorba despre un câmp experimental pe care sunt semănate în fiecare an, zeci de soiuri de grâu.

În acest sens, agricultorii din vestul țării au fost invitați în stațiunea didactică pentru a vedea cum se comportă aceste soiuri de grâu în câmp, pentru a le putea cultiva ulterior pe cele mai bune. Acțiunea a avut loc în cadrul evenimentului “Școala de soiuri”. Evenimentul a avut loc la platforma experimentală din zona Cioreni, şoseaua Timişoara – Sânnicolau Mare. Au fost prezentate 45 soiuri de grâu de la mai multe companii româneşti sau multinaţionale şi 8 soiuri de triticale. “Școala de soiuri este o acțiune foarte importantă pentru agricultori. Ea vine și pune la dispoziția agricultorilor posibilitatea de a vedea circa 60 de soiuri de grâu, cum se comportă ele în câmp, soiuri de grâu care se găsesc în producție pe scară largă, cât și soiuri mai nou introduse, unele pentru primul an în România. Agricultorii pot să vadă aceste soiuri și să aleagă din ele. Pe lângă asta, mai avem și variante tehnologice de fertilizare, tratamente, de semănat. Este un câmp complex din punct de vedere tehnologic”, susține Paul Pîrșan, rectorul USAMVB.

Potrivit directorului Stațiunii de Cercetare, Școala de soiuri înseamnă expunerea comparativă a mai multor soiuri, hibrizi în condiții de câmp și în condiții diferite de fertilizare, de tratament și de lucrări tehnologice. “Utilizăm tipuri diferite de îngrășăminte în formule variate, inclusiv cu privire la cost. Luăm un îngrășământ scump și îl comparăm cu unul ieftin, dar la aceeași unitate de preț. Vom vedea care este mai profitabil. În plus vrem să prezentăm rezultate concrete despre producțiile realizate pe terenurile Stațiunii de Cercetări Didactice ale USAMVB Timișoara. Vrem un dialog cu fermierii în ceea ce privește problemele cu care ei se confruntă și să găsim soluții împreună. Fără dialog și unitate, fără o competiție constructivă, nu distructivă, nu vom avea o agricultură sustenabilă și vom fi copleșiți din exterior”, a dclarat Alexander Degianski, directorul Stațiunii de Cercetare.

În acest an, Școala de soiuri din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului va avea experiențe cu peste 140 de soiuri.

(Sursa foto: www.banatulmeu.ro)

Articolul precedentAccident de muncă aseară în Freidorf. Un bărbat a căzut într-un puț gol
Articolul următorAtenție cui deschideți ușa! Polițiștii timișoreni trag un semnal de alarmă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.